Kasia Honorowicz z Rudy Śląskiej

Kasia Honorowicz to 17 letnia mieszkanka Rudy Śląskiej. Podczas tegorocznych wakacji nastolatka wyjechała ze znajomymi na wolontariat harcerski. Skarżyła się na ból pleców, ale lekarze nie widzieli przeciwskazań do wyjazdu. Po 3 tygodniach Kasia zadzwoniła do mamy, nie mogła sprawnie chodzić, a ból w plecach się nasilił. W trybie pilnym została przyjęta na oddział neurologii z niedowładem nóg i jednej ręki. Po przeprowadzonych badaniach zdiagnozowano guza Ewinga w odcinku piersiowym kręgosłupa i natychmiast operowano. Już po tygodniu od operacji Kasia rozpoczęła chemioterapię, a po trzecim kursie otrzymała wyniki z Warszawy, na podstawie których zmieniono diagnozę na chrzęstniakomięsaka. Lekarze z oddziału neurochirurgii, gdzie Kasia była już wcześniej operowano, podjęli się wymiany kręgu Th1 na implant. Najprawdopodobniej po operacji czeka Kasię chemioterapia i radioterapia.

Kasia od zawsze interesuje się sportem. Ma za sobą 3 lata treningów siatkówki, 9 lat tenisa ziemnego, a jej obecną pasją jest karate, które z zamiłowaniem trenuje od 5 lat. To właśnie sport jest tym, czego Kasi najbardziej brakuje podczas choroby. Ogromną pasją dziewczyny jest także harcerstwo, w którym aktywnie uczestniczy już ósmy rok zdobywając kolejne stopnie i sprawności. W drużynie nauczyła się grać na gitarze, poznała wspaniałych ludzi, którzy są dla niej drugą rodziną i wsparciem. Aktualnie jest uczennicą drugiej klasy liceum o profilu angielski-matematyka-biologia. Lubi się uczyć, jest ciekawa świata.

Apelujemy do Państwa z prośbą o wsparcie procesu leczenia Kasi w tym trudnym dla niej i jej najbliższych czasie. Nastolatkę można wspomóc przekazując dobrowolną darowiznę na jej subkonto w fundacji i dzieląc się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za Każdą pomoc w imieniu Kasi i jej rodziców serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 04.12.2018

cel szczegółowy: „Katarzyna HONOROWICZ”