Kubuś Michalak z Sosnowca

Kubuś Michalak jest uroczym 4-latkiem pochodzącym z Sosnowca. Kiedy w czerwcu 2019 roku zaczął gorączkować i pobolewał go brzuszek, rodzina nawet nie przypuszczała, jaką ciężką walkę przyjdzie im stoczyć. Pediatra, który pierwszy badał Kubę nie stwierdził nieprawidłowości, wyniki morfologii były książkowe. Dolegliwości jednak nie ustępowały. W szpitalu na Klimontowie, do którego udała się coraz bardziej zaniepokojona mama z synkiem zalecono wykonanie USG brzuszka, po którym lekarze przekazali, że podejrzewają nowotwór złośliwy – neuroblastomę. Kubuś został przewieziony do Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, gdzie potwierdzona została diagnoza – neuroblastoma IV stopnia z przerzutami do węzłów chłonnych, wątroby oraz szpiku. Przed chłopcem długie i trudne leczenie obejmujące chemioterapię, autoprzeszczep.

Niezbędne będzie również  leczenie przeciwciałami anty-GD2, by zwiększyć szansę na pokonanie nowotworu. Niestety ten ostatni etap nie jest refundowany i środki finansowe mama musi pozyskać sama –potrzebna kwota jest  nieosiągalna, dlatego założona została zbiórka na siepomaga, dla wszystkich, którzy chcieliby wesprzeć rodzinę w tej sytuacji.

Kubuś uwielbiał chodzić do przedszkola i bawić się ze swoimi przyjaciółmi. Jest wielki fanem bajki Psi Patrol, kolekcjonuje autka z disneyowskiej serii filmów o Zygzaku McQueenie. Kubuś jest oczkiem w głowie babci i dziadka.

Kubuś jest w bardzo trudnej sytuacji a koszty towarzyszące procesowi leczenia są wysokie. Chłopca samotnie wychowuje mama, które musiała zrezygnować z pracy, żeby stale być z synkiem. Dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą o wparcie dla rodziny. Zachęcamy do wpłacania darowizn na indywidualny numer subkonta Kubusia oraz do podzielenia się 1% podatku na rzecz chłopca. Za każde okazane wsparcie, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 03.09.2019r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL48 1050 0099 6781 1000 1000 0888
BIC (SWIFT): INGBPLPW

cel szczegółowy: „Jakub MICHALAK”