Maciej Dercz z Sosnowca

Kłopoty ze zdrowiem czteroletniego Maciusia Dercza z Sosnowca zaczęły się pod koniec grudnia 2016 roku. Przez ponad miesiąc lekarze pediatrzy i laryngolodzy leczyli objawy infekcji antybiotykami, stwierdzali osłuchowo, że jest „czysty”, a chłopca dalej trapiły kaszel, nocna potliwość, trudności w oddychaniu oraz brak apetytu. Niestety sytuacja się przeciągała, a nikt nie był w stanie prawidłowo zdiagnozować co tak naprawdę dolega Maciusiowi.

W końcu w styczniu, na wyraźną prośbę rodziców, trafił do szpitala w Sosnowcu, a później do GCZD w Katowicach. Lekarze ocenili stan jako ciężki: niewydolność oddechowa, płyn w płucach i w worku osierdziowym, zapadnięte płuco, konieczna pilna interwencja kardiochirurgiczna… Niestety szybko zweryfikowano powód takiego stanu zdrowia chłopca, wykryto bowiem ogromnego guza o wymiarach 13cmx8cmx10cm i zdiagnozowano tym samym złośliwego chłoniaka nieziarniczego umiejscowionego w śródpiersiu. Obecnie Maciuś jest hospitalizowany na oddziale onkologicznym w Katowicach. Jest w pierwszej fazie leczenia zakładającego chemioterapię oraz podawanie sterydów. Nie tylko przed nim, ale i przed całą rodziną jeszcze bardzo długa szpitalna droga.

Mimo choroby Maciuś jest bardzo wesoły, rozbrykany i ciekawy świata. Wszędzie go pełno i głośno, szczególnie w pokoju zabiegowym. Jest niezwykle otwarty i zawsze zadaje mnóstwo pytań. Maciuś bardzo lubi uczyć się angielskiego, bawić się matematyką, malować, układać puzzle, grać i tworzyć własne budowle z klocków.

Mocno kibicujemy, aby Maciuś jak najszybciej mógł wrócić do domu, gdzie czeka na niego młodszy braciszek oraz do ukochanego przedszkola w Sosnowcu. Apelujemy więc do Państwa o wsparcie  dla chłopca. Przed nim jeszcze długie i ciężkie leczenie: chemioterapia, zabiegi chirurgiczne oraz długa rehabilitacja.  Zachęcamy do przekazania 1% podatku oraz dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta Maciusia. Za wszelką okazaną pomoc serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 18.02.2017

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Maciej DERCZ”