Marek Kierat z miejscowości Starokrzepice

Marek Kierat to siedemnastoletni chłopak mieszkający w Starokrzepicach, u którego zdiagnozowano chorobę nowotworową.

Marek zachorował na początku października 2015 roku. Z powodu wysokiej temperatury trafił do lekarza rodzinnego. Po tygodniu leczenia, które nie przynosiło poprawy, podjęto decyzję o skierowaniu go do szpitala w Zabrzu na Oddział Hematologii i Onkologii. Przez dziewięć dni przebywał na Oddziale Intensywnej Terapii z powodu niewydolności oddechowej. Ostatecznie po wykonaniu specjalistycznych badań zdiagnozowano zespół hemofagocytowy. W grudniu 2015 roku zakończono intensywną terapię i rozpoczęto leczenie podtrzymujące, które miało trwać do końca lipca. Niestety na początku maja 2016 r. lekarzy zaniepokoił guz na skórze w okolicy lewego łuku żebrowego, po badaniach stwierdzono mięsaka szpikowego.  23 czerwca 2016 r. rozpoczęto intensywną chemioterapię, która trwała pół roku. Obecnie Marek zaczął roczne leczenie podtrzymujące.

Marek interesuje się szeroko pojętym światem informatyki. Jego pasją jest także muzyka, której jest wielkim fanem. Wiele czasu poświęca także na zgłębianie wszelkich motoryzacyjnych nowinek. Marek posiada liczne rodzeństwo, ma trzy siostry i jednego brata.

Choroba nowotworowa niesie za sobą także spore koszty, jakie zmuszeni są pokryć najbliżsi. W tym przypadku największą trudność rodzicom sprawiają koszty związane z zakupem wymaganych lekarstw i częste dojazdy do szpitala. Zachęcamy Państwa do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz przekazania 1% podatku na rzecz wsparcia procesu leczenia Marka. Za wszelką pomoc serdecznie dziękujemy.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Marek Kierat”