Mateusz Gieda z Raciborza

Trzyletni Mateusz Gieda z Raciborza jest niezwykle żywiołowym chłopcem, zmagającym się z guzem mózgu. Po remisji nowotworu nastąpił jego dramatyczny powrót, wymagający dalszego leczenia poza granicami kraju.

Historia choroby dziecka sięga początku lipca 2015 r. – wtedy to pojawiły się pierwsze niepokojące objawy. Mateusz zaczął wymiotować, co raz częściej występowały także problemy z równowagą. Chłopczyk trafił do szpitala, gdzie po badaniach tomograficznych wykryto guza zlokalizowanego w IV komorze mózgu. Od razu przystąpiono do działania, wykonując niezbędną operację oraz rozpoczęto chemioterapię. Nastąpiła całkowita remisja choroby – wydawało się, że koszmar związany z nią powoli się kończy. Jednakże w lipcu 2016 r. chłopczyk po raz kolejny trafił do szpitala, z powodu nieustępującego bólu głowy. Nowotwór powrócił z podwójną siłą – tym razem pojawiły się dwa guzy. Chłopiec przeszedł kolejną operację oraz rozpoczął chemioterapię. Jednak kolejna coraz mocniejsza chemioterapia oraz radioterapia nie zadziałały. Choroba cały czas postępowała. Z jedynym ratunkiem wyszła klinika w Wiedniu, gdzie chłopiec przeszedł trzecią operację usunięcia guza i rozpoczął  długotrwałe leczenie wg protokołu Memmat.

Mateusz posiada nieprzeciętne zainteresowania – uwielbia traktory, kombajny oraz koparki. Z wielką fantazją tworzy własną miniaturową farmę. Zabawa ta, choć niewątpliwie nawet w pojedynkę sprawia chłopcu nie lada frajdę, zdecydowanie zyskuje na atrakcyjności, gdy dołącza do niej ośmioletni brat Mateusza. Wszystkie spędzone razem przez chłopców chwile podczas zabawy obfitują w beztroską radość i dziecięce szczęście. Ich wspólnym marzeniem jest całkowite wyzdrowienie chłopca oraz jego powrót na stałe do domu.

Apelujemy do Państwa o wsparcie procesu leczenia Mateusza – każda, najmniejsza pomoc ma ogromne znaczenie. Leczenie w Wiedniu nie jest refundowane przez polski NFZ i wiąże się z ogromnymi kosztami. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz do przekazania chłopcu 1% swojego podatku. Za wszelkie wsparcie dziękujemy.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Mateusz Gieda”

WPŁATY Z ZAGRANICY:
IBAN: