Mateusz Rojek z Radymna

Mateusz Rojek to 17-latek o sportowej pasji pochodzący z Radymna. Obecnie jest uczniem II klasy Technikum Samochodowego. Pomimo choroby stara się nadrabiać zaległości podczas indywidualnych zajęć w szpitalu. Mateusz dwa lata temu stracił ojca, który zmarł w następstwie wypadku. Pomimo trudów, jakie los przed nim stawia, nastolatek jest zawsze uśmiechnięty i pozytywnie nastawiony do życia.

W listopadzie 2016 roku u Mateusza zdiagnozowano guza kłębiku ręki lewej. Po jego usunięciu i przeprowadzonych badaniach histopatologicznych padła kolejna diagnoza: nowotwór w postaci mięsaka z przerzutami do węzłów chłonnych. Obecnie Mateusz przebywa w Klinice Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie, gdzie jest poddawany zabiegom inwazyjnym oraz chemioterapii.

Największą pasją Mateusza jest sport – a w szczególności gra w koszykówkę. Chłopak jest zawodnikiem drużyny koszykarskiej – co tylko potwierdza jego 193 cm wzrostu. Mateusz poza sportem bardzo interesuje się muzyką, a w szczególności grą na gitarze. W wolnych chwilach uwielbia długie wycieczki rowerowe. Jego największym marzeniem jest rozwijanie kariery koszykarskiej, która przez nagłą chorobę została drastycznie wstrzymana. Powrót do zdrowia również znajduje się wśród marzeń Mateusza.

Szansą na wyzdrowienie jest nowa metoda leczenia – hipertermia ogólnoustrojowa, która jest bardzo kosztowna, ale jednocześnie niesie ze sobą duże nadzieje – niestety nie jest finansowana przez NFZ. Dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie finansowe dla Mateusza. Prosimy Państwa o dokonywanie wpłat na podany poniżej nr subkonta oraz o przekazanie 1% podatku. Trzymamy kciuki, żeby chłopak jak najszybciej wyzdrowiał i mógł wrócić do realizacji swoich pasji i marzeń.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Mateusz ROJEK”