Mikołaj Dudek z Torunia

Mikołaj Dudek jest energicznym trzylatkiem  z Torunia. Chłopiec zachorował w styczniu 2017 roku. Z powodu uporczywej gorączki i zapalenia płuc trafił początkowo do szpitala w Toruniu. Tam wykonano USG jamy brzusznej i tomografię. Zdiagnozowano zmiany o charakterze nowotworowym. W celu dalszej diagnostyki trafił do szpitala w Bydgoszczy, gdzie stwierdzono neuroblastomę  IV stopnia.  Przed Mikołajem długotrwałe leczenie onkologiczne. Od połowy lutego rozpoczęto chemioterapię. Po zakończeniu wszystkich cykli czeka go trudny zabieg chirurgiczny usunięcia guza i nerki. Końcowe leczenie Mikołaja jest zaplanowane w Krakowie, ponieważ chłopiec należy do grupy wysokiego ryzyka.

Mikołaja najbardziej interesuje zabawa. Sam bardzo lubi wymyślać nowe rodzaje harcy i figli. Jest dzieckiem bardzo energicznym i nie potrafiącym ustać w miejscu. Swoim entuzjazmem zaraża innych i wywołuje radość oraz uśmiech na twarzach. Poza zamiłowaniem do zabawy Mikołaj uwielbia oglądać bajki. Najbardziej cieszy się widząc na ekranie Maszę i Niedźwiedzia,  Świnkę Peppę, Auta i Epokę Lodowcową. Obecnie jednak rodzinie Mikołaja trudno zaakceptować całą sytuację, a przede wszystkim fakt, że chłopiec musi znosić tyle bólu. Choroba Mikołaja wiąże się także ze sporymi wydatkami, co jeszcze bardziej niepokoi rodzinę.

Apelujemy do Państwa o wsparcie procesu leczenia Mikołaja. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta chłopca oraz do przekazania 1% podatku. Każda pomoc na tym etapie ma ogromne znaczenie. Za wszelkie wsparcie w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Mikołaj DUDEK”