Mikołaj Furgała z Gliwic

Mikołaj Furgała to 5-latek pochodzący z Gliwic, którego kłopoty ze zdrowiem rozpoczęły się w połowie 2013 roku. Wówczas chłopczyk uskarżał się na ból lewej nogi, co zaniepokoiło rodziców, którzy zgłosili się do chirurga dziecięcego. Podczas badania rozpoznano krwiaka pourazowego i rozpoczęto hospitalizację.

Niestety z powodu braku poprawy, Mikołaj został zakwalifikowany do zabiegu usunięcia krwiaka, w trakcie którego stwierdzono obecność guza (mięsak), a następnie wycięto jego część. Tuż po tym zabiegu chłopiec rozpoczął wieloetapowe leczenie, zakładające m.in. włączenie chemioterapii. Kiedy wydawało się, że wszystko jest już na dobrej drodze, a kontrolne badania nie wykazywały obecności guza, na początku 2015 roku wystąpiły kolejne dolegliwości bólowe. Szczegółowe badania wykazały wznowę choroby. Dla Mikołaja oznaczało to ponowne rozpoczęcie leczenia szpitalnego.

Chłopczyk świetnie dogaduje się ze swoimi rówieśnikami. Najwięcej czasu spędza grając na komputerze, gdzie może przenosić się do wirtualnego świata swoich ulubionych bohaterów. Równie chętnie konstruuje wymyślne budowle z klocków Lego oraz kiedy tylko czas i miejsce na to pozwala-bawi się autkami. Niestety częste wizyty w szpitalu są dla Mikołaja bardzo trudne, szczególnie dlatego, że tęskni na swoim bratem.

Choroba nowotworowa wymaga od całej rodziny przeorganizowania dotychczasowego trybu życia oraz wielu wydatków, jakie pochłania leczenie. Wspólnie możemy wesprzeć Mikołaja i jego rodzinę dokonując wpłat na indywidualny numer rachunku chłopczyka, bądź przekazując mu 1% podatku.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Mikołaj Furgała”