404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Milena WĄSIK

Wiek:
Województwo:
śląskie
Miejscowość:
Pisarzowice

Milena zachorowała w 2016 roku, u wówczas czteroletniej dziewczynki zdiagnozowano retinoblastomę – nowotwór siatkówki. Przeszła długie i skomplikowane leczenie w kilku ośrodkach medycznych. Była pacjentką Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, gdzie otrzymała sześć cykli chemioterapii, a na początku 2017 roku przeprowadzono jej brachyterapię w Klinice Okulistyki Onkologicznej w Krakowie. W sierpniu 2018 roku kolejny rezonans wykazał progresję guza. Lekarze zdecydowali o podaniu kolejnej chemioterapii i konieczności usunięcia oczka. Niestety badanie histopatologiczne wykazało komórki nowotworowe w linii cięcia nerwu wzrokowego, więc podjęto kolejne indywidualne cykle chemioterapii. Jednak po trzech miesiącach od zakończenia chemioterapii nastąpiła druga wznowa guza na kikucie nerwu wzrokowego. Lekarze zdecydowali o egzenteracji oczodołu którego miało przynieść całkowite usunięcie nowotworu, jednak okazało się, że konieczne jest dalsze leczenie. Odbyło się ono w IPCZD w Warszawie, gdzie otrzymała mega chemioterapię i przeszła autoprzeszczep szpiku kostnego oraz radioterapią.

Milena jest mądrą dziewczyną, która zachowała pogodę ducha mimo tak trudnych przeżyć. Dzielnie mierzy się z powrotem do szkoły i grona rówieśników mimo widocznej niepełnosprawności i opóźnienia w rozpoczęciu nauki. Uwielbia wykonywać wszelkiego rodzaju prace plastyczne. Chętnie gra również w gry planszowe i komputerowe. Kocha zwierzęta, w szczególności psy i koty. Lubi uczyć się angielskiego i matematyki. Ma dwie starsze siostry. Jej największym marzeniem jest mieć oko.

Milena wciąż musi podlegać częstym badaniom kontrolnym w związku z pierwotną chorobą oraz leczy powikłania procesu leczenia m.in. niewydolność wątroby. Wymaga specjalistycznej diety. Rodzice pragnęliby zapewnić jej protezę oka. Zwracamy się do Państwa o wsparcie Mileny w powrocie do zdrowia. Apelujemy o wpłaty na indywidualne subkonto dziewczynki oraz przekazanie 1,5% podatku w okresie rozliczeniowy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 28.05.2023r.

Warszawa 00-544, ul. Wilcza 28/8

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL11 1050 0099 6781 1000 1000 0778
BIC (SWIFT): INGBPLPW