Miłosz Belcik z miejscowości Zboiska

Miłosz Belcik ma 3 lata i mieszka w niewielkiej miejscowości Zboiska w woj. podkarpackim. Pierwsze objawy choroby pojawiły się od razu po urodzeniu (dysmorfia, ubytek na sercu, torbiel w główce, napięcie mięśniowe). Pierwsze toczenie miał w 4 tygodniu życia, gdy trafił do szpitala z powodu zapalenia płuc. Od 3 miesiąca chłopczyk jest diagnozowany i leczony w Klinice Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie. Badanie  szpiku stwierdziło stłumienie układu czerwonokrwinkowego. W kwietniu 2018 roku potwierdził się wynik i rozpoznanie – anemia Fanconiego. Niedokrwistość stwierdzono również u starszego brata. Miłoszek wymagał wielokrotnych  transfuzji krwi .Na skutek transfuzji rozpoznano również stan przeładowania żelazem- wymaga dodatkowo leczenia chelatującego desferalem. Ciągłe pobyty również związane były
z ciągłymi infekcjami (zapalenie oskrzeli, płuc).  W lipcu 2019 roku Miłoszek przeszedł przeszczep szpiku, który niestety nie przyjął się. W październiku 2019 roku  badanie NGS potwierdziło u Miłosza również niedokrwistość Blacfana-Diamonda. Włączono leczenie sterydem , niestety bez powodzenia. Zdecydowano o ponownej kwalifikacji do przeszczepu szpiku.

Miłosz ma  starszego brata Karola, z którym uwielbia spędzać czas. Jak każdy chłopiec lubi klocki, puzzle i samochodziki. Uwielbia słuchać piosenek dla dzieci, tańczyć i śpiewać .

Apelujemy do Państwa o wsparcie leczenia Miłosza. Można to zrobić, przekazując darowiznę na indywidualny numer subkonta chłopca oraz dzieląc się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 24.02.2020r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL
BIC (SWIFT): INGBPLPW

cel szczegółowy: „Miłosz BELCIK”