Natalia Urbańska z Pruszcza Gdańskiego

Natalka Urbańska z Pruszcza Gdańskiego jest radosną, uśmiechniętą dziewczynką, roztaczającą wokół siebie aurę serdeczności. Ta niespełna dwuletnia osóbka dopiero zaczyna poznawać świat. Wszystko jest dla niej nowe i interesujące. W szczególności upodobała sobie kredki i kolorowanki, zaś jej ulubioną bohaterką jest „Świnka Peppa”, z którą uczy się otoczenia.

Niestety radość, beztroskie dzieciństwo oraz pierwsze kroki w poznawaniu świata zostały przerwane przez ciężką chorobę. W lutym 2014 roku Natalka z silnymi bólami brzuszka trafiła na oddział ratunkowy Szpitala Wojewódzkiego w Gdańsku. Wykryto trudny w leczeniu nowotwór złośliwy; Neuroblastoma. Guz o wymiarach 15x15cm ulokował się obustronnie w stosunku do linii kręgosłupa, uciskając nerki i śledzionę. W chwili obecnej dziewczynka przechodzi leczenie ciężką chemioterapią, która ma na celu maksymalne wyniszczenie guza, po czym ma on zostać chirurgicznie usunięty.

Przed małą Natalką jeszcze długie i ciężkie leczenie. Operacja usunięcia guza, kolejne ciężkie i wyniszczające organizm chemioterapie, radioterapia i finalnie terapia przeciwciałami anty-gd2. Nieszczęśliwie terapia ta dla dzieci chorych na neuroblastomę w Polsce nie jest dostępna. W tej sytuacji szansą dla dziewczynki jest wyjazd na leczenie do Kliniki w Greifswald w Niemczech. Wiąże się to jednak z ogromnymi kosztami, które przekraczają możliwości finansowe rodziny. Zatem zwracamy się z prośbą do Państwa. Pomóżmy małej Natalce w nierównej walce o zdrowie i życie. Kto wie, może w przyszłości wynajdzie lek na raka, zmieni świat na lepsze lub po prostu będzie zarażać swą radością i uśmiechem wszystkich wokół.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1%:KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Natalia Urbańska”