Nikola Dragan z Sosnowca

Nikola Dragan jest uroczą, trzyletnią mieszkanką Sosnowca. Dziewczynka zmaga się z ostrą białaczką limfoblastyczną. Pierwsze objawy choroby pojawiły się w grudniu 2018 roku. Nikola ciągle zapadała na kolejne infekcje – przepisywane antybiotyki pomagały tylko na chwilę. W lutym 2019 roku Nikola dostała od lekarza skierowanie na morfologię i CRP. Mama z córeczką nie zdążyły jeszcze odjechać spod laboratorium, w którym było wykonywane badanie, a już otrzymały telefon, z informacją, że należy ponowić badanie, ponieważ wyniki są złe. Niestety powtórne badanie wyszło tak samo. Nikola została skierowana na Oddział Hematologii i Onkologii Zespołu Szpitali Miejskich w Chorzowie. Tam, po biopsji szpiku została postawiona ostateczna diagnoza – ostra białaczka limfoblastyczna. Obecnie Nikola jest w trakcie chemioterapii i sterydoterapii.

Nikola jest jedynaczką, dla której rozłąka z przedszkolem, koleżankami i kolegami jest bardzo trudna. Dziewczynka lubi aktywnie spędzać czas z mamą na basenie lub skakać na trampolinie.  W domu z przyjemnością układa klocki i puzzle oraz przyrządza wyśmienite potrawy na zabawkowej kuchence. Lubi oglądać bajki, szczególnie Strażaka Sama oraz Maszę i Niedźwiedzia.

Apelujemy do Państwa o wsparcie Nikoli w procesie leczenia. Pomóc można przekazując dobrowolną darowiznę na indywidualny numer subkonta dziewczynki oraz dzieląc się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o dane z 27.02.2019r.

cel szczegółowy: „Nikola DRAGAN”