Olaf Bochenek z Katowic

Olaf Bochenek to pochodzący z Katowic 11-latek, u którego zdiagnozowano chorobę nowotworową. Kiedy w maju 2015 roku w wyniku upadku Olaf doznał urazu jamy brzusznej, nic nie wskazywało na dalszy rozwój wydarzeń. Chłopiec czuł się dobrze i nadal był równie aktywny i żywiołowy jak przed upadkiem. Jednak z czasem rodzice zauważyli, że jama brzuszna chłopca po prawej stronie jest znacznie powiększona. Natychmiast udali się do lekarza pediatry, który w wyniku wstępnych badań wyczuł obecność guza. W tym wypadku pilnie zlecił dalszą konsultację w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Olaf poddany został serii specjalistycznych badań mających na celu dokładne określenie zmian jakie zaszły w jego organizmie. Pod koniec czerwca guz został usunięty, a przeprowadzone badanie histopatologiczne wykazało, iż jest to nowotwór złośliwy – mięsak. Dla Olafa rozpoczął się kolejny etap leczenia i ustalenie stopnia zaawansowania nowotworu. Podjęto również decyzję o włączeniu do leczenia chemioterapii.

Największą pasją Olafa jest piłka nożna, chłopiec bardzo upodobał sobie wszelkie sportowe aktywności. Obok świata sportu równie istotne jest dla niego kolekcjonowanie starych monet i banknotów. Stało się to na tyle istotne, iż obecnie Olaf zgromadził kilka klaserów, w których przechowuje swoje zbiory. Ogromnym wsparciem jest dla niego starsza siostra – Oliwia, z którą może podzielić się swoimi obawami związanymi z chorobą.

Wspólnie możemy wesprzeć Olafa i jego rodzinę w tym trudnym momencie. Zachęcamy Państwa do dokonywania wpłat na indywidualny numer konta, na którym gromadzone są środki potrzebne na leczenie chłopca. Za wszelką pomoc serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał o informację z dnia 22.10.2015r.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Olaf Bochenek”