Oliwier Krypczyk z Wodzisławia Śląskiego

Oliwier Krypczyk wraz z rodzicami mieszka w Wodzisławiu Śląskim. Jest on pełnym energii chłopcem, który wszystkich zaraża swoim uśmiechem. Pasją Oliwiera są pociągi, lubi je obserwować a najbardziej nimi podróżować. Ponadto lubi grać w gry planszowe i tworzyć różne budowle. W wolnym czasie lubi spotykać się z rówieśnikami.

Problemy zdrowotne chłopca zaczęły się w listopadzie 2012 roku, zdiagnozowano u niego guz kości promieniowej lewej – sarkoma Ewing. Przez półtora roku Oliwier przeszedł proces leczenia chemioterapeutycznego na oddziale Onkologii GCZD w Katowicach oraz w kwietniu 2013 zabieg wycięcia guza z kości promieniowej z rekonstrukcją allogeniczną belki kostnej w klinice Chirurgii Onkologicznej Dzieci i Młodzieży w Warszawie. Obecnie chłopiec oczekuje na reoperację swojej rączki w warszawskim szpitalu w celu wszczepienia autoprzeszczepu lub endoprotezy.  Dodatkowo kilka razy w miesiącu jest pod ścisłym nadzorem neurologopedy, ponieważ badanie EEG wykazało uszkodzenie części mózgu odpowiedzialnej za mowę. Ponadto psycholog i pedagog z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej zdiagnozowali u chłopczyka afazję recepcyjno-ekspresywną. Po zakończeniu leczenia chemioterapią w ośrodku rehabilitacji stwierdzono u Oliwiera przykurcze w nogach, co jest wynikiem długiego leżenia w  łóżku podczas leczenia w szpitalu. Aktualnie znajduje się pod opieką ośrodka rehabilitacji dzieci i młodzieży oraz pod kontrolą poradni onkologicznej, endokrynologicznej i nefrologicznej. Dodatkowo w operowanej ręce wystąpił przykurcz oraz zaburzona została gospodarka nerkowa, przyczyną której jest osteoporoza.

Proces leczenia i rehabilitacji będzie długoletni i wymagający dużych nakładów finansowych.  Jeżeli mają Państwo możliwość wsparcia Oliwiera i jego rodziny bardzo prosimy o wpłaty na niżej podane konto lub przekazanie 1 % podatku.

*Apel powstał o informację z dnia 16.02.2017r.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1 % KRS 0000248546