Patryk Chmielewski

Wiek: 12
Region: Opolskie
Miasto: Kluczbork

Patryk Chmielewski pochodzi z Kluczborka i już jako dziecko bardzo dużo przeszedł. U chłopca rozpoznano autyzm atypowy, niedosłuch obustronny średniego stopnia oraz zaburzenia psychoruchowe i komunikacyjne. Patryk od trzeciego roku życia pozostaje na diecie bezmlecznej, bezcukrowej i bezglutenowej z uwagi na nietolerancję pokarmową.

To wszystko jednak w pewnym momencie pozostało w tyle, gdy pod koniec kwietnia u Patryka nagle, z dnia na dzień, pojawił się niedowład lewostronny oraz doszło do opadnięcia kącika ust. Chłopiec natychmiast został przyjęty na oddział neurologii dziecięcej w Opolu, gdzie wykonany rezonans pokazał obecność guza. Po konsultacji neurochirurgicznej Patryk trafił na Oddział Neurochirurgii Dziecięcej w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach oraz został zakwalifikowany do operacji usunięcia guza. Szczegółowe badania wykazały nowotwór złośliwy mózgu – glejak wielopostaciowy (glioblastoma) IV stopnia. Chłopiec rozpoczął leczenie obejmujące: intensywną chemioterapię, radioterapię oraz chemioterapię podtrzymującą.

Patryk jest niezwykłym chłopcem, wrażliwym i empatycznym. Jest małomówny, ale jednocześnie uśmiechnięty i bardzo pogodny. Ogromnym wsparciem dla niego jest mama oraz dziadkowie, którzy stworzyli chłopcu przestrzeń do rozwoju i poznawania świata. Patryk pomimo dość ograniczonej diety, która nie zawiera warzyw i owoców, uwielbia na nie patrzeć, dotykać je oraz przyrządzać wspólnie z dziadkami. Wiele czasu spędza także na rehabilitacji, która stanowi nieodłączny element dnia i jednocześnie sprawia mu wiele frajdy. Obok tego chłopiec wolny czas spędza na swoich ulubionych spacerach i poznawaniu przyrody, która bardzo go uspokaja.

W tym miejscu, w imieniu rodziny chłopca, bardzo prosimy o wsparcie dla Patryka. Każda kwota ma znaczenie i wspiera chłopca na dalszych etapach leczenia.

*apel powstał w oparciu o informacje z dnia 29.07.2020 r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL

BIC (SWIFT): INGBPLPW
cel szczegółowy: „Patryk CHMIELEWSKI”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna