Tomasz Kozak ze Strzyżowa

Tomasz Kozak to 14-latek ze Strzyżowa o piłkarskiej pasji.

Choroba dała o sobie znać w dość niespodziewany, ukryty sposób. Objawy, jakie występowały u Tomka, rodzina wiązała z grypopochodną chorobą, jaką wówczas przechodził. Natomiast podczas kontroli u lekarza rodzinnego skierowano Tomka na podstawowe badania krwi i moczu ze względu na blady odcień skóry i ciągle nieustępujące objawy chorobowe. Zaledwie po kilku godzinach od wykonania badań laboratoryjnych  chłopiec został skierowany do Kliniki Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie, gdzie po wykonaniu szczegółowych badań u Tomka zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczną.

Tomek jest wielkim fanem piłki nożnej, którą jeszcze do niedawna systematycznie trenował w swoim lokalnym klubie. Na bieżąco śledzi wydarzenia ze świata sportu, zwłaszcza poczynania drużyny Manchester United, której kibicuje ze wszystkich sił. Poza tym sportowym, aktywnym aspektem Tomek uwielbia czytać książki nawiązujące do tematyki fantastycznej i przygodowej. Jak mówi, książki, w których jest wiele przygód wzbudzają olbrzymią ciekawość – tak, że aż się chce wiedzieć i doświadczać coraz więcej i więcej.

Pomimo sytuacji w jakiej Tomek się znajduje, chłopiec jest pozytywnie nastawiony do swojej choroby i mocno wierzy w swój powrót do zdrowia. W tym optymistycznym przekonaniu utwierdza go rodzina, przyjaciele, nauczyciele oraz rówieśnicy ze szkoły, do których Tomek  chciałby jak najszybciej wrócić. Tomek wie, że teraz zamiast trenera ma lekarzy, których musi słuchać i stosować się do wszystkich zaleceń – w końcu na sukces, o którym marzymy pracuje cała drużyna.

Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz do przekazania 1% ze swojego podatku.  W imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał o informację z dnia 27.01.2017r.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2

cel szczegółowy: „Tomasz KOZAK”