Zosia Pietrzyk z Pszczyny

Zosia Pietrzyk z Pszczyny jest bardzo wrażliwą i otwartą na innych kilkulatką, u której pod koniec 2014 roku zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczą. Utrzymujący się przez kilka dni braku apetytu i bladość skłoniły rodziców do rutynowej wizyty u pediatry. Nie spodziewali się oni jednak jak poważna choroba stoi za tak popularnymi objawami.

Po przyjęciu do szpitala w Bielsku-Białej i wstępnym rozpoznaniu, Zosia została skierowana na Oddział Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Zabrzu, gdzie kontynuowano badania. Diagnoza w postaci białaczki wywołała konieczność rozpoczęcia chemioterapii. Zosia dzielnie stara się znosić leczenie, jednak wszelkie pobyty w szpitalu są dla dziewczynki bardzo trudne i męczące.

Dziewczynka jest jedynaczką, lecz pomimo tego cały czas wymyśla nowe zabawy. Najbardziej lubi tańczyć i szaleć w „małpich gajach”, ale w trakcie długiego pobytu w szpitalu skupia się raczej na malowaniu, oglądaniu bajek i rozwiązywaniu zadań dla przedszkolaków. Z niecierpliwością czeka na nadejście lata, kiedy tylko pogoda dopisze na tyle, by mogła wspólnie z rodzicami wybrać się na spacer albo przejażdżkę rowerową. Zosia marzy o tym, by w przyszłości móc pojechać nad morze i cieszyć się słoneczną pogodą, lepiąc przy tym zamki z piasku i zbierając muszelki. Wszyscy kibicujemy, aby Zosia pomyślnie przeszła leczenie i mogła realizować swoje pasje i marzenia.

Ze względu na wysokie koszty leczenia dzieci z chorobą nowotworową, zachęcamy Państwa do pomocy Zosi i dokonania wpłaty na indywidualny numer konta dziewczynki oraz do przekazania jej 1% podatku. Za wszelką pomoc w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał o informację z dnia 13.04.2015r.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Zosia Pietrzyk”