Zuzia Nowicka z Rudy Śląskiej

Zuzia Nowicka to ośmioletnia dziewczynka, która wraz z rodzicami mieszka w Rudzie Śląskiej. Jest wesołą, towarzyską bardzo bystrą dziewczynką, która lubi zwierzęta.

W domu ma pieska, żółwia, rybki oraz chomika. Zuzia lubi gotować, malować oraz podróżować, a największym marzeniem dziewczynki jest podróż do Paryża.

Problemy zdrowotne Zuzi zaczęły się w 2009 roku, kiedy występowały u dziewczynki bóle głowy połączone z wymiotami. Po TK głowy zdiagnozowano guz nadsiodłowy penetrujący do komory III mózgu i od tego czasu przebywa pod stałą opieką lekarzy z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach.

4.11.2009 dziewczynka przeszła operację częściowego usunięcia guza oraz wszczepienia zastawki komorowo – ostrzewnowej. W lutym 2010 roku na oddziale Onkologii w Gliwicach Zuzia przeszła cykl radioterapii. W lipcu 2012 roku na Oddziale Rehabilitacji Neurologicznej, gdzie dziewczynka trafiła na rehabilitację z powodu niedowładu połowicznego stwierdzono u niej spastyczność w stopniu 2 w kończynie dolnej i 3 w kończynie górnej.

Dziewczynkę czeka długotrwała i kosztowa rehabilitacja, która miejmy nadzieję przyniesie oczekiwane efekty.
Koszty leczenia osób chorych onkologiczne są bardzo wysokie, dlatego Państwa pomoc jest nieodzowna. Przyczyńmy się zatem do tego, aby udało im się wytrwać w tej trudnej życiowej próbie.

*Apel powstał o informację z dnia 01.04.2014r.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
na hasło: „Zuzanna Nowicka”