ONKO OKEY!

onko_okey_znaczek kopia

ONKO OKEY! To gazeta, która powstała na oddziale Onkologii, Hematologii i Chemioterapii w GCZD w Katowicach na życzenie jednej z podopiecznych Fundacji.

Dzięki zaangażowaniu pacjentów, rodziców i personelu, pod patronatem Ordynator dr n. med. Grażyny Sobol-Milejskiej, a także dzięki opiece redakcyjnej dr n. hum. Justyny Dubiel z GCZD w Katowicach powstało już 10 numerów.

Grono odbiorców gazety stale się powiększa i chcielibyśmy, żeby kolejne numery były tworzone z udziałem wszystkich czterech oddziałów, którymi opiekuje się Fundacja.

Jeśli po lekturze tej gazety przyjdzie Ci do głowy coś, czym chciałbyś się podzielić, wydarzyło się coś ciekawego, co warte jest opisania, pięknie rysujesz lub tworzysz coś sami chciałbyś się tym pochwalić – wyślij do nas materiał a znajdziesz go w następnym numerze

Na wiadomości czekamy pod adresem: redakcja.onko@wp.pl

A poniżej o tym jak to się zaczęło w relacji Pauliny Gałwy – studentki psychologii GWSH

„Większość osób niedotkniętych chorobą nowotworową w różny, często nadmiernie pesymistyczny sposób wyobraża sobie życie na oddziale onkologicznym. Potoczne myślenie o chorobach nowotworowych kojarzy się z izolacją od świata i skrajnym ograniczeniem aktywności. Ta gazeta powstała po to, by uświadomić czytelników, że można przezwyciężać te choroby, a także rozwijać się i żyć pełnią życia pomimo ich doświadczania.

Autorką pomysłu jest Magdalena Micherda, która leczyła się na Oddziale Onkologii, Hematologii i Chemioterapii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach od 2011 roku. Jej zdaniem trzeba pokazać innym codzienność pacjentów nie ograniczającą się jedynie do leżenia w łóżkach – mogą oni nadal być sobą, nawiązywać przyjaźnie, rozwijać pomysły, na które może nie wpadliby gdyby nie choroba, tworzyć nowe, ciekawe rzeczy (…).

Gdy poznałam Magdę, pozytywnym zaskoczeniem była dla mnie jej otwartość na świat i ludzi, radość i energia życiowa oraz to, w jak szczery i pozytywny sposób potrafiła rozmawiać o onkologicznej codzienności. Pomysł gazetki pojawił się u Niej, gdy podczas kolejnego pobytu w szpitalu czytała Medyczka – miesięcznik Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka. Pomyślała wtedy o tym, że chciałaby wszystkim pokazać, jak wygląda życie na dziecięcym oddziale onkologicznym. Pacjenci leczący się tutaj, pomimo choroby potrafią się cieszyć nawet z drobnostek, radośnie się bawią, rozwijają uzdolnienia, mają typowo dziecięce i młodzieńcze marzenia, uczą się, przyjaźnią, chętnie korzystają z licznych na tym oddziale okazji do rozrywek.

Magda swoim pomysłem zainspirowała wiele osób na oddziale, czego efektem jest bogaty materiał przygotowywany zarówno przez samych pacjentów, jak i ich rodziców oraz osoby pracujące na oddziale (…).

Pomysł jej tworzenia jest aktywnie wspierany przez Fundację Iskierka, która na co dzień działa na oddziale pomagając dzieciom i ich rodzicom.

Myślę, że ta publikacja to ciekawy i nowatorski krok do uchylenia szczelnie dotąd zamkniętych drzwi oddziałów onkologicznych, dzięki czemu ludzie na zewnątrz nich oraz nowo przyjmowani pacjenci będą mogli z mniejszym lękiem spojrzeć na rzeczywistość leczenia i życia z tymi chorobami, o których dotąd bali się nawet pomyśleć, a które mogą przecież dotyczyć każdego…”

Drukowanie

onko_okladka_numer_7