zebrano 100747,94 zł z 100 000 zł

Przekraczamy Granice Bagdad – Rzym

Pod tym hasłem odbyła się tegoroczna edycja akcji i biegu „Przegoń Raka dla Dzieciaka”. 7 dni, 900 kilometrów, ale nie o kilometry, a o wsparcie dzieci chodzi najbardziej. Każda bowiem złotówka, którą udało się dzięki Wam pozyskać do 31 sierpnia zostanie przeznaczona na przeprowadzenie akcji profilaktycznej z zakresu przesiewowych badań USG w obrębie jamy brzusznej oraz pachwin, pod kątem wczesnego wykrywania zmian nowotworowych i innych nieprawidłowości.

Zebraliśmy 100 747,94 złotych!! Dziękujemy Wam!!

Grupa 22 osób z całej Polski składała się nie tylko z biegaczy, ale rowerzystów towarzyszących na trasie, motocyklistów wyznaczających kolejne punkty zmian w sztafecie, kierowców busów, zaplecza PR oraz filmowego. Sami sfinansowali całą organizację biegu ze swoich portfeli, nie chcąc nic w zamian. W ten sposób powstała „przegońrakowa” rodzina, która przez 7 dni stała się jednością w dążeniu do celu. Tydzień bez snu (jak ktoś wyliczył – średnia na dobę 3h 20min) w różnych warunkach noclegowych. Zawsze jednak gotowi do boju o 4:00, by pokonać kolejne kilometry w żarzącym Słońcu.

Zobaczcie kolejne dni tego przedsięwzięcia

Dzień pierwszy: Bagdad – Skulsk (120 km)

Dzień drugi: Skulsk – Zduńska Wola (120 km)

Dzień trzeci: Zduńska Wola – Włoszczowa (150 km)

Dzień czwarty: Włoszczowa – Wolbrom (110 km)

Poruszające spotkanie na biegu i niespodziewany gość

Dzień piąty: Wolbrom – Kluczbork (150 km)

Dzień szósty: Kluczbork – Gizałki (150 km)

Dzień siódmy: Gizałki – Rzym (100 km)

Uczestnicy akcji chcą zwrócić uwagę opinii publicznej na temat chorób nowotworowych u dzieci. Chcą przybliżyć świat dziecięcej onkologii i pokazać, że chore dzieci także mogą spełniać swoje marzenia i realizować się w wielu projektach i aktywnościach, jakie prowadzi ISKIERKA.

Zbiórka już dobiegła końca i wydarzyło się to dzięki Wam! Ogromnie za to dziękujemy, bo bez Was nie mielibyśmy szansy „przegonić raka” i tym samym wesprzeć dzieci! Każda Wasza złotówka dodawała nam sił zarówno na trasie biegu, jak i podczas trwania całej akcji. O jej efektach będziemy Was informować. Teraz przed nami spotkanie teamu odpowiedzialnego za przeprowadzenie akcji profilaktycznej, aby jak najlepiej wykorzystać zebrane środki.

O akcji

Pomysł biegu jak i całej akcji zrodził się rok temu w głowie Rafała Hawla – długodystansowego biegacza z Przegoń Raka dla Dzieciaka. Pandemia ograniczyła liczbę zawodów i aktywności sportowych, dlatego Rafał z grupą przyjaciół – biegaczy amatorów – podjęli decyzję, aby się nie poddawać, a wręcz przeciwnie, przekłuć wszelkie ograniczenia w coś dobrego. I to właśnie w ten sposób ta ekipa wyjątkowych ludzi postanowiła połączyć ze sobą dwa światy: sport oraz działalność charytatywną. Dzięki temu każdy pokonany kilometr to także symboliczny krok w osiągnięciu celu jakim jest pomoc dzieciom z chorobami nowotworowymi.