404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Segregator Onkorodzica dla kliniki w Łodzi

Segregatory Onkorodzica dostarczyliśmy 27 marca 2024 r. do Kliniki Pediatrii, Onkologii, Hematologii i Diabetologii Centralnego Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

więcej o: SEGREGATORACH ONKORODZICA

Dziękujemy personelowi medycznemu i administracji Szpitala oraz Uniwersytetu Medycznego w Łodzi za otwartość i ciepłe przyjęcie, rodzicom za wiele bardzo ważnych rozmów o tym, w jaki sposób będą wykorzystywać to narzędzie i w jaki sposób można je jeszce ulepszyć.

Opinie środowiska medycznego, które miało do czynienia z SEGREGATOREM ONKORODZICA, wskazują, że zaspokaja on potrzeby nie tylko rodziców, ale i właśnie środowiska medycznego. Kierownik Kliniki Pedia-trii, Onkologii i Hematologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, prof. Wojciech Młynarski przyznaje:

"Dla rodziców dzieci chorych onkologicznie diagnoza, a następnie proces leczenia to ogrom informacji, które trudno przyswoić, zwłaszcza, pod wpływem stresu i strachu. Dzięki takiemu pozornie prostemu narzędziu, jakim jest segregator, rodzice mogą lepiej zrozumieć chorobę dziecka, mają dostęp do aktualnych i sprawdzo-nych informacji, a przede wszystkim mogą być partnerami dla personelu medycznego w procesie leczenia. Informacje zgromadzone w jednym miejscu dają rodzicom poczucie pewnej kontroli nad trudną sytuacją, w której aktualnie się znaleźli."

Wsparcia podczas tego przedsięwzięcia udzieliła nam  FUNDACJA KRWINKA, która na co dzień opiekuje się leczonymi na  tym oddziale dziećmi i ich rodzicami. Formuła segregatora zakłada tbowiem możliwość uzupełnienia jego wnętrza o strony z informacjami o danej klinice i lokalnie działającej organizacji, aby ułatwić rodzicom poznanie obowiązujących zasad czy pomóc im szukać wsparcia w najbliższej okolicy. W tym obszarze współpracujemy włąsnie z organizacjami wspierającymi dzieci chore onkologicznie i ich rodziny działające przy klinikach w różnych ośrodkach.

Dzięki zaproszeniu NUTRICIA Polska mogliśmy również uczestniczyć w spotkaniu z lekarzami Kliniki Pediatrii, Onkologii, Hematologii i Diabetologii, gdzie prezentowaliśmy SEGREGATOR. To było dobre spotkanie - bardzo dziękujemy i już szykujemy się na kolejne w Bydgodszczy.

Relacja: w TVP Łodź