banner_2006_04_27.gif

Piękne mozaiki, witraże, rysunki, jak również dzieła ze stali i ręcznie malowanego jedwabiu można było zakupić na aukcji pt. "Uśmiechnij się do słońca". W samo południe, 18 maja 2006, w Sali Koncertowej im. A. Didura Opery Śląskiej w Bytomiu, pod honorowym patronatem Kardynała Stanisława Dziwisza i Prof. Danuty Sońty-Jakimczyk, spotkali się wszyscy ci, którym los dzieci zmagających się z chorobą nowotworową nie jest obojętny.

Po krótkiej części artystycznej, w której wystąpili: Śląski Chór Górniczy "Polonia Harmonia", artystka operowa Sabina Olbrich - Szafraniec i Big Band Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej w Bytomiu rozpoczęła się licytacja. Przypomnijmy, że wszystkie wystawione na aukcję prace wykonane zostały przez dzieci z chorobą nowotworową podczas warsztatów plastycznych organizowanych przez Fundację na oddziałach onkologicznych, pod opieką merytoryczną artystów Galerii Sztuki Użytkowej "Stalowe Anioły" w Bytomiu.

Artystyczny kunszt i dziecięca wyobraźnia zostały docenione i o każde z tych niezwykłych dzieł toczyła się prawdziwa batalia. Najwięcej emocji wzbudziła jednak licytacja pięknego parawanu ze stali i ręcznie malowanego jedwabiu. Za 2 000 zł zakupił go Prezes Matrix.pl, Marek Kobiałka, i przekazał Klinice Pediatrii Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Zabrzu, aby każdego dnia jej podopiecznym przypominał o kolorach życia. Atmosfera była niesamowita, a słońce nie tylko rozświetlało wnętrza sali koncertowej, ale i serca przybyłych gości. Podczas całej aukcji zebrano bowiem kwotę 12 000 zł. Pieniądze te umożliwią organizację tegorocznej edycji Akcji Lato, czyli wakacyjnego wypoczynku i rehabilitacji dla dzieci z chorobą nowotworową i ich rodzin na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

Fundacja "Iskierka", w imieniu małych artystów i wszystkich podopiecznych śląskich dziecięcych oddziałów onkologicznych, bardzo serdecznie wszystkim dziękuje za pomoc organizacyjną, a przybyłym gościom za wsparcie naszej inicjatywy!