Zbiórki publiczne

Pamiętaj!
Mądrze pomagać, to zadbać o to, aby przekazane wsparcie trafiło do potrzebujących.

W tym miejscu przestrzegamy na wstępie przed oszustami, którzy często podszywają się pod działania fundacji czy stowarzyszeń. Fundacja ISKIERKA nie prowadzi żadnej sprzedaży domokrążnej ani wydawnictw oferowanych telefonicznie. Bądź czujny –  sprawdzaj, a jeśli stałeś się ofiarą oszustów  – reaguj! Podpowiadamy co robić

Kiedy chcesz pomóc, często pojawiają się pomysły zorganizowania zbiórki, aukcji czy koncertu charytatywnego na rzecz podopiecznych Fundacji. Takie zaangażowanie jest bardzo ważne, gdyż nie tylko promuje dobre postawy społeczne, ale i tworzy naturalną grupę wsparcia dla rodziny chorych dzieci. Kiedy sąsiedzi, przyjaciele lub współmieszkańcy miasta mobilizują się dla wspólnej inicjatywy – rodzi się iskra dobrej energii i siła do dalszej walki o zdrowie. Fundacja ISKIERKA wspiera takie pomysły, doradza i pomaga w przeprowadzaniu akcji pomocowych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Ma np. możliwość udostępnienia puszek kwestarskich lub skarbon. Więcej informacji o samej zbiórce jak i zasadach jej prowadzenia znajdą Państwo TUTAJ.

Kiedy nie jest wymagane zgłoszenie zbiórki? Gdy jest to zbiórka koleżeńska.

Polskie przepisy określają zbiórkę publiczną jako zbieranie ofiar w gotówce jak i naturze na określony, zgodny z prawem cel, który musi wynikać z obszaru zadań publicznych. Zbiórka koleżeńska jest szczególnym rodzajem zbiórki. Ze względu na fakt, iż odbywa się w zamkniętym gronie znajomych/rodziny/pracowników jednej firmy/szkoły/kościoła etc., na jej przeprowadzenie nie jest wymagana zgoda odpowiedniej instytucji. Coraz powszechniejszym przykładem zbiórki koleżeńskiej jest zbiórka przeprowadzana np. podczas uroczystości ślubnych. W zbiórce koleżeńskiej nie mogą wziąć osoby trzecie, nie znane nam; jest to zamknięte grono.

Kiedy jest wymagane zgłoszenie zbiórki? Gdy chcemy ją przeprowadzić w przestrzeni publicznej i/lub dot. osób trzecich

Polecamy  Poradnik jak krok po kroku przeprowadzić zbiórkę publiczną.

Informacja o zgłoszeniu zbiórki publicznej są zamieszczane na ogólnopolskim portalu (zbiorki.gov.pl) dotyczącym zbiórek publicznych, gdzie opublikowane są także sprawozdanie z przeprowadzonej zbiórki

aktualne_zbiorki_

Dzięki temu każdy ma dostęp do informacji na temat zbiórki, a także sposobu w jaki rozdysponowano zebrane środki.

Kwota wolna od podatku

Jako Organizacja Pożytku Publicznego (OPP) jesteśmy zwolnieni od podatku, co oznacza, że zebrana kwota jest wolna od podatku.

A gdy już zbierzemy środki…

Od zebranej podczas zbiórki pieniężnej kwoty Fundacja ISKIERKA nie pobiera żadnej prowizji od zebranych środków. Jedyne koszty jakie są odliczane od zebranej kwoty to koszt np. druku cegiełek (jeśli w takiej formie organizowana jest zbiórka) oraz koszt usługi kurierskiej, jeśli taka usługa będzie konieczna. Pozostałe środki w całości przekazywane są na rzecz podopiecznego.

Masz pytania? Chcesz działać? Skontaktuj się nami!

Patrycja Stec
Specjalista ds. Akcji Pomocowych i Zbiórek Publicznych