sponsorzy_koncert.gif

9 grudnia 2007 roku o godz. 18.00, spotkaliśmy się w Filharmonii Śląskiej. Nawet najstarsi pracownicy tej szanowanej instytucji nie pamiętają, aby na scenie tańczono break dance a muzyka klasyczna przeplatała się z rapem. Nieprawdopodobne? A jednak: w tym roku bowiem, na świątecznym koncercie Fundacji „Iskierka” wystąpiła: DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNO-RAPERSKA POD WEZWANIEM MC ANIOŁA BOMBASTIKA.

Zanim jednak rozpoczęliśmy część artystyczną, przedstawiliśmy i uhonorowaliśmy statuetkami Fundacji sponsorów (Infovide-Matrix S.A., Unilever S.A. Zakład Produkcyjny w Katowicach, PPUH VOIGT Sp. z o.o., Sage Symfonia Sp. z o.o., GRNB-PARTNER Sp. z .o.o., Sieć Salonów Nakryć Stołowych IMPRESJA, Czajka-Auto Sp. z o.o., Fundacja ING Dzieciom, P.P.H.U. "SOR-DREW" R. SOROWSKI, Śląska Wyższa Szkoła Zarządzania im. Gen. Jerzego Ziętka w Katowicach), partnerów medialnych (Gazeta Wyborcza w Katowicach, Polskie Radio Katowice, TVP Katowice, Sieć Miejskich Serwisów Informacyjnych Nasze Miasto.pl), dziękując im tym samym za nieustające wsparcie, za motywujące zaufanie i nieocenioną pomoc w realizacji działań na rzecz naszych podopiecznych. Po raz pierwszy mieliśy także zaszczyt przedstawić Radę Honorową Fundacji, czyli tych niezwykłych ludzi, którzy służą nam zawsze pomocną dłonią i dobrą radą.

Po częsci oficjalnej zaprezentowana została "Pastorałka" przygotowane pod kierunkiem reż. Jitki Stokalskiej w zupełnie nietypowej obsadzie: studenci Akademii Muzycznej w Warszawie, nasi mali podopieczn w niezapomnianej roli baranków:), a nawet Wiceprezes Infovide-Matrix - Borys Stokalski, wcielili się tego wyjątkowego wieczoru w biblijne role. Piękne kostumy i scenografia Elżbiety Tolak i znakomite kreacje aktorskie wprowadziły publiczność po brzegi wypełniającą salę Filharmonii w świąteczny nastrój, przypomninając tym samym o istocie Bożego Narodzenia.

Jako że Fundacja "Iskierka" słynie już z łamania konwencji, następnym punktem programu były kolędy - ale wersji rap! Nasi podopieczni: Mc Daria i Mc Dawid tak rozbujali publiczność, że pokaz tańca break dance był już prawdziwym show! Na scenie Filharmoni zatańczył bowiem prawdziwy mistrz, czyli Wezyr (Piotr Madera/Koszalin) przecząc prawom grawitacji, a wraz z nim "Nasi B-Boye", czyli Dawid i 8 letni Oskar.

Następnie na scenie pojawił się Prof Piotr Sutt, czyli magik muzyki perkusyjnej z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy i po raz kolejny zatarł granice między publicznością a wykonawcami. Na scenie Dziecięca Orkiestra Onkologiczna, nasi podopieczni – maluchy i nastolatkowie, ich rodzice, rodzeństwo i przedstawiciele personelu medycznego. W ich dłoniach przedmioty pozornie niekojarzące się z instrumentami: łańcuch, kratki wentylacyjne, rurki hydrauliczne a nawet miotłyKto nie zobaczył – nie uwierzy, jaką muzykę potrafi wyczarować Prof. Piotr Sutt wspólnie z naszymi małymi-wielkimi muzykami. Towarzyszył im chór, składający się tym razem z pracowników katowickiej fabryki Unilevera. Specjaliści różnych działów i managerowie przygotowywani przez chórmistrza Prof. Grzegorza Rubina przełamali własną tremę i zaśpiewali, jak nigdy w życiu:) w tym nietypowym koncercie. Gościnnie wystąpiła także Ewa Uryga, której anielski głos porusza najgłębsze zakamarki duszy.Wspólne koncertowanie w pewnym momnecie porzeobraziło się nawet w bitwę na papierowe śnieżynki, gdy niespodziewanie wykonawcy obrzucili publiczność białymi kulkami. Ta, oczywiście nie pozostała bierna i przez te kilka wyjątkowych chwil wszyscy poczuliśy się jak dzieci.

Koncert odbył się pod Patronatem Honorowym: Prof. Ewy Małeckiej-Tendery Rektor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Prof. Eugeniusza Knapika Rektora Śląskiej Akademii Muzycznej. Prowadzenie: Grzegorz Zmuda.

Po raz kolejny udowodniliśmy,  że można dokonać rzeczy pozornie niemożliwych...

Wszystkim, którzy przyczynili się do wyjątkowości tego spotkania - serdecznie dziękujemy!!!

polecamy także linki:

zdjęcia wykonał: Mirosław Grzegrzółka