23 września naszych podopiecznych z Oddziału Onkologii, Hematologii i Chemioterapii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach odwiedził Rafał Mroczek-aktor serialu „M jak Miłość”. Nie tylko tańczył break dance na szpitalnym korytarzu, ale i poznał zupełnie wyjątkowego kota Mruczka…

Podopieczni Oddziału cierpliwie wyczekiwali przyjazdu Rafała w świetlicy. Przygotowali pytania oraz notesy na autografy. Gość przyjechał z Blubbisiami – prezentami od naszego sponsora, które ku uciesze małych i dużych podarował wszystkim. Oczywiście pierwsze pytania dotyczyły jego brata bliźniaka – Marcina. Czy często jeden udawał drugiego na potrzeby klasówek w szkole? Czy lubili być ubierani tak samo? Aktor chętnie opowiadał ciekawostki zarówno ze swojego życia, jak i z pracy na planie telewizyjnego serialu. Zaproponował nawet, aby spróbowali odegrać role na podstawie scenariusza jednego z odcinków. I tak, trójka „młodych aktorów” wcieliła się w role serialowej Kingi, Pawła (którego gra właśnie Rafał) oraz Piotrka. Nawet nie wiedzieliśmy, że mają takie aktorskie talenty!

Kolejne pytania dotyczyły programu TVN „Taniec z Gwiazdami”, w którym uczestniczył Rafał Mroczek. Oczywiście nasi chłopcy, zainteresowani zdecydowanie innymi stylami tańca, od razu zapytali czy potrafi tańczyć także break dance. Nie dowierzając, że i owszem – poprosili go o zatańczenie kilku figur. I tak, ku zaskoczeniu dzieciaków, Rafał zaczął „wywijać” break’a na szpitalnym korytarzu. Dziewczyny upomniały się także o krótki kurs tańca towarzyskiego (w tym miejscu duże brawa za wdzięk i odwagą dla małej Kasi:) i na kilka chwil oddział onkologiczny zamienił się w salę taneczną.

Dzieci oprowadziły także gościa po swoich salach, robiły sobie pamiątkowe zdjęcia, a na pożegnanie podarowały Rafałowi Mroczkowi wyjątkowy prezent. Samodzielnie przygotowany rebus (U : O) przedstawiający Kota Mruczka!

Uwaga: Relację z tego spotkania możecie zobaczyć w „Kulisach M jak Miłość” po poniedziałkowej (29.09) emisji serialu w TVP 2 lub w internecie pod adresem:http://www.m-jak-milosc.pl/index.php?p=download&id=1261

Zachęcamy do oglądania a Rafałowi bardzo dziękujemy za to miłe spotkanie!
Zgodnie z obietnicą będziemy wyczekiwali go także na oddziałach w Chorzowie oraz Zabrzu:)

Podziękowania za pomoc w organizacji spotkania dla:
– Dominika Borkowicza, managera Rafała Mroczka
– Firmy PPHU Marko, za przekazanie zabawek