404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

AUKCJA POD GWIAZDAMI

Emocji było mnóstwo! Najpierw Lora Szafran przy akompaniamencie Wojciecha Gogolewskiego i pod kosmiczną osłoną nieba Planetarium Ślaskiego porwała nas go gwiazd. Potem była prawdziwa batalia o 22 prace artystów z ASP w Katowicach i statuetkę za Bloga Roku 2007 w kategorii Teen, którą najpierw wygrały a później przekazały na AUKCJĘ POD GWIAZDAMI (która odbyła się 20 listopada 2008)- podopieczne Iskierki.

Szczęśliwą dla Iskierki licytację prowadzili Małgorzata Tkacz-Janik i Jacek Filus. Wyjątkowi artyści – profesorowie oraz wykładowcy Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach przekazali 22 swoje prace, aby pomóc podopiecznym fundacji w odkrywaniu niezwykłej siły wyobraźni:

Jacek Rykała, Maciej Bieniasz, Lesław Tetla, Stanisław Kluska, Maciej Linttner, Antoni Cygan, Zbigniew Blukacz, Kazimierz Cieślik, Janusz Karbowniczek, Ireneusz Walczak, Andrzej Łobuz, Jola Jastrząb, Aleksander Kozera, Michał Minor, Krzysztof Rzeźniczek, Grzegorz Heńderek, Jan Szmatloch, Paweł Mendrek, Mariusz Pałka, Piotr Kossakowski, Antoni Kowalski, Judyta Bernaś.

Wydarzenie uświetnił występ uznanej za jedną z najwybitniejszych polskich wokalistek jazzowych - Lory Szafran, która (wspólnie z pianistą i kompozytorem Wojciechem Gogolewskim) zabrała przybyłych gości w niezwykłą podróż do poetyckiego świata piosenek Jerzego Wassowskiego i Jeremiego Przybory.

Sprzedała się zdecydowana większość prac. Bardzo dużo emocji wzbudziła także licytacja Statuetki za Bloga Roku 2007, którą w kategorii Teen zdobyły podopieczne Fundacji. Dziewczyny postanowiły przekazać statuetkę fundacji na rzecz aukcji, aby ich DZIEŁO mogło także przyczynić się do wsparcia działań na rzecz chorych dzieci, realizowanych od kilku lat na terenie Śląska przez Fundację ISKIERKA. Ten wyjątkowy przedmiot nie tylko zainicjował organizację „Aukcji pod Gwiazdami”, ale i na licytacji pozyskał kwotę 2000 zł. Natomiast najwyższe notowania uzyskała grafika Stanisława Kluski „Adam i Ewa” która została wylicytowana za 5 700 zł.

Dochód z aukcji wyniósł ponad 40 tyś zł! Przeznaczony będzie na rzecz dzieci z chorobą nowotworową z terenu Śląska, czyli podopiecznych Fundacji ISKIERKA, ze szczególnym uwzględnieniem arteterapii. Od kilku lat Fundacja organizuje bowiem całoroczne zajęcia warsztatowe na 3 śląskich oddziałach onkologii dziecięcej z technik oryginalnych i intrygujących, takich jak np.: malowanie na jedwabiach, mozaiki, czy witraże. Chcielibyśmy poszerzyć tematykę zajęć i pokazać dzieciom różnorodne formy terapii poprzez sztukę, a tym samym zaprosić kolejnych artystów, którzy swym talentem rozświetlą ich szpitalną rzeczywistość. Dzięki Państwu stało się to możliwe!

Polecamy także artykuł Małgosi Goślińskiej w Gazecie Wyborczej:

Patronat Honorowy:

Zygmunt Łukaszczyk - Wojewoda Śląski