404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Oko w oko z dinozaurami - czyli wycieczka do Bałtowa

Pod koniec maja 2009 roku zorganizowaliśmy 4-dniową wycieczkę do Parku Jurajskiego w Bałtowie. Nie tylko dinozaury przywitały nas w tej niezwykłej okolicy gór świętokrzyskich, ale i wiele atrakcji: spływ tratwami rzeką Kamienną, zajęcia ceramiczne i Muzeum Żywej Porcelany w Ćmielowie, czy zjazd do kopalni krzemienia pasiastego. Szczegóły w relacjach naszych podopiecznych, a wizualizacje-w galerii zdjęć:)

"Poniedziałek 10 rano autobus pełen podekscytowanych uczestników wycieczki wiezie nas do Bałtowa w Górach Świętokrzyskich, gdzie czeka na nas Zaginiony Świat Dinozaurów. Już na miejscu zajadamy się Kluchami Bałtuchami i wędrujemy śladami olbrzymich gadów sprzed milionów lat przez piękne i malownicze wąwozy, co kawałek szukając gadzich śladów. Tudzież to dopiero początek atrakcji, kolej na wyprawę po Jurajskim Parku Dinozaurów. Pani przewodnik opowiada o zwyczajach i apetycie dinozaurów a my zastanawiamy się, czy aby są one już po obiedzie. Na szczęście to tylko naturalnej wielkości modele kilkudziesięciu przedstawicieli tego gatunku. Słuchamy charakterystyki gadów poprzez kolejne okresy geologiczne, łamiąc sobie języki przy próbach powtarzania nazw poszczególnych dinozaurów za naszą znawczynią. Jeszcze dobrze nie ochłonęliśmy z tych wrażeń a już czekał na nas Zwierzyniec Bałtowski, gdzie na obszarze 40 ha puszczone wolno spacerują dzikie zwierzęta, które oglądamy przez okna amerykańskich School Busów. Na zakończenie dnia mamy spływ tratwami po rzece Kamienna, nad którą latają Pterozaury przez miejscowych flisaków zwane „sikozaurami” lub jakiś Diplodok wystawia łeb po soczystą gałązkę. Do atrakcji wycieczki musimy dodać jeszcze zwiedzanie kopalni krzemienia gdzie 11 metrów pod ziemią mogliśmy własnoręcznie dotknąć tego pięknego i jakże trudnego do wydobycia kruszcu. A już na koniec dane nam było zachwycać się sztuką wyrobu porcelany w Hucie w Ćmielowie, gdzie poznaliśmy tajniki tworzenia prawdziwych porcelanowych dzieł sztuki. Oczywiście nasza eskapada nie odbyłaby się gdyby nie Jola, Mariolka i Michał, którym bardzo serdecznie dziękujemy za zorganizowanie tego wyjazdu oraz wszystkim osobom goszczącym nas i przyczyniającym się do tak mile spędzonego czasu."

Karolina Maciek, Bogusia Dutkiewicz

„Jesteśmy bardzo zadowolone z wycieczki do Bałtowa i żałujemy, że nie trwała choć trochę dłużej. Zgodnie stwierdzamy, że najbardziej podobał nam się spływ tratwami rzeką Kamienną. Mieliśmy wtedy cudowną pogodę, a humory nam dopisywały. Poza tym miło było odwiedzić Żydowski Jar - wąwóz Zaginionego Świata Dinozaurów, Jurapark z dinozaurami prawdziwej wielkości oraz Muzeum Jurajskie z niezwykłymi minerałami. Miałyśmy też duże szczęście, bo w Zwierzyńcu Bałtowskim widziałyśmy białego pawia, który (chyba specjalnie dla nas) rozłożył swój piękny ogon. Będziemy też miło wspominać wizytę w kopalni krzemienia pasiastego i Muzeum Żywej Porcelany. Dodatkową atrakcją dla dwóch z nas były dinowózki w Juraparku (przyjemnie było oglądać dinozaury, siedząc i odpoczywając). Jesteśmy również zadowolone z ogromnego pokoju (dostałyśmy największy ze wszystkich). Ciekawą atrakcją wieczoru była codzienna gra w bilarda. Uważamy, że wycieczka ta nie byłaby udana, gdyby nie bardzo miłe towarzystwo (mamy na myśli zarówno uczestników, jak i organizatorów). Cieszymy się, że na kilka dni mogłyśmy odpocząć od naszych problemów i zasmakować beztroski.”

Marta (Olesik), Agnieszka (Mierzwa), Julia (Trzepizur) i Paulina (Głąb)

"Na pewno nie mam talentów pisarskich, ale bardzo mi się podobało na wycieczce a najbardziej kopalnia krzemionki i zjazd tratwami
 Na pewno kiedyś jeszcze się tam przejadę. Może z tatą, albo jak będę dorosła."

Magda Czerw

Kolejny wyjazd planujemy na 16-19 czerwca 2009. Szczegółowych informacji udzielają:

Zabrze - Mariola Czernohorska tel. 691 588 523, m.horska@poczta.fm
Chorzów - Aleksandra Kaleta-Żmuda tel. 661 304 498, aleksandrakaleta@poczta.onet.eu
Katowice- Michał Stanisławski tel. 609 574 984, michal_stanislawski@x.wp.pl