26 czerwca 2009 o godz. 19.30 miała miejsce dziesiąta, jubileuszowa edycja Festiwalu Sztuki Wysokiej, wydarzenia artystycznego organizowanego przez zaprzyjaźnioną z Fundacją Galerię Sztuki Użytkowej „Stalowe Anioły” (Bytom ul. Jainty 17), tym razem w zabytkowej ELEKTROCIEPŁOWNI SZOMBIERKI w Bytomiu.

W programie m.in.:

• wystawa prac ok. 100 artystów, m.in. wystawa fotografii Joanny Nowickiejdokumentującej działania Fundacji ISKIERKA – z niezwykłym, wokalnym towarzyszeniem ME MYSELF AND I
  • koncerty: MIKA  URBANIAK (bilety 20 zł)  PULSARUS FUTUREJAZZ TRIO
  • spektakl: Sylwii Hefczyńskiej-Lewandowskiej /Śląski Teatr Tańca/
  • finał ubiegłorocznej akcji „Marzenie do Nieba”, gdzie wspólnie na dane hasło setki balonów z marzeniami zostały wypuszczone w niebo i …..

Festiwal jest przedsięwzięciem łączącym wiele różnorodnych dyscyplin sztuki takich jak: malarstwo, grafika, fotografia, instalacja artystyczna, rzeźba, muzyka, występy teatralne i performance.

Celem festiwalu jest ukazanie sztuki, jako jednej z podstawowych wartości w życiu człowieka i uwrażliwienie odbiorcy na różne formy artystycznego wyrazu. Festiwal jest również okazją do spotkania na jednej płaszczyźnie wybitnych i uznanych artystów oraz młodych adeptów sztuki, daje możliwość zbliżenia i skonfrontowania postaw twórczych kilku pokoleń oraz zaistnienia młodych utalentowanych ludzi w środowisku artystycznym.