biegkukuczki.jpg

logoawfnowe.jpg

W dniach 3-4 października 2009 na terenie Doliny Trzech Stawów w Katowicach odbyła się znakomita impreza organizowana przez Akademię Wychowania Fizycznego:Katowicki Festiwal Biegowy im. J. Kukuczki.

Impreza miała na celu upamiętnienie nadania w roku 2008 Akademii imienia Jerzego Kukuczki, a także popularyzowanie i upowszechnianie biegania, jako najprostszej formy rekreacji ruchowej, promowanie zdrowego i aktywnego stylu życia wśród mieszkańców Górnego Śląska i całej Polski oraz propagowanie profilaktyki zdrowotnej. Festiwal obejmował 4 konkurencje tj. Drużynowy Maraton Kukuczki, Bieg 24-godzinny, Sztafetę Dziecięcą i Bieg VIP a także szereg imprez towarzyszących dla całych rodzin i dwa koncerty: FEEL (w sobotę) oraz MYSLOVITZ (w niedzielę).

Bardzo się cieszymy, że organizatorzy Katowickiego Festiwalu Biegowego zadbali także o aspekt społeczny tej znakomitej sportowej imprezy, zapraszając do współpracy Fundację ISKIERKA. Tym samym, podczas dwóch dni przeprowadzana była zbiórka pieniędzy na rzecz zakupu Systemu HALO do operacji neurochirurgicznych (rama z zestawem retraktorów mózgowych) dla Oddziału Neurochirurgii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach.

W sobotę od godziny 15.00 na terenie Doliny Trzech Stawów w Katowicach kwestowali wolontariusze Fundacji ISKIERKA. Dostępne było także stanowisko na  którym pracownicy Fundacji udzielali informacji o swoich działaniach na rzecz dzieci z chorobą nowotworową z terenu Śląska i celu akcji. Zakupić można tam było, w formie cegiełki, atrakcyjne przedmioty artystyczne wykonane przez podopiecznych fundacji oraz wesprzeć dzieci wpłatami do skarbony stacjonarnej.

Bieg VIP-owski
 także był znakomitą i oryginalną okazją do wsparcia inicjatywy – uczestnicy startujący w tej konkurencji  wnosili opłaty z przeznaczeniem właśnie na zakup sprzętu dla Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka i towarzyszyli Rektorowi AWF  - prof. Zbigniewowi Waśkiewiczowi w jego maratonie 24 godzinnym. Wśród nich byli m.in. Justyna Kowalczyk - mistrzyni świata w biegach narciarskich, olimpijczyk Tomasz Sikora, Prezydent Zabrza Pani Małgorzata Mańka-Szulik czy Sławomir Witek - Naczelnik Wydziału Sportu i Turystyki UM Katowice, czy były piłkarz GKS-u Katowice Jan Furtok z przyjaciółmi.  Lista startowa dostępna jest pod adresem:http://www.biegkukuczki.pl/index.php/biegvip_lista

Przeprowadzono także licytacje, pod hasłem: Ile jest wart kilometr Rektora?. Darczyńcy deklarowali kwoty za każdy kilometr pokonany przez prof. Waśkiewicza w biegu 24 h godzinnym. Tym samym po 118 kilometrach uzyskano kwotę: 29 666,20 zł!Szzczegóły licytacji na: http://www.biegkukuczki.pl/index.php/kilometr_rektora

W niedzielę wolontariuszy ISKIERKI można było spotkać przez cały dzień Festiwalowy.Nasi podopieczni wraz z rodzinami, lekarzami i przyjaciółmi fundacji wystartowali w Drużynowym Maratonie Kukuczki! W skład naszej drużyny weszli m.in. Marianna Durczok (a Pan Kamil kibicował wytrwale!), Jacek Filus (red. nacz. Radia Katowice), a co najważniejsze - nasi podopieczni w pokonując trasę 3 km udowodnili, że choroba ich nie dyskwalifikuje a jeszcze bardziej mobilizuje do pokonywania kolejnych wyzwań.

Wszystkim biegającym gratulujemy wytrwałości i determinacji, a tym co biegali przez cała dobę - ogromny szacunek!

Już dziś wiemy, że z samej licytacji kilometrów przebiegniętych w maratonie 24 godzinnym przez Rektora uczelni prof. Zbigniewa Waśkiewicza i wpłat wpisowych z Biegu VIP, zebrano ok. 30 tyś złotych! Przeliczenia trwają - o wynikach poinformujemy wkrótce, a póki co Wszystkim darczyńcom bardzo dziękujemy za wsparcie!

_________________________________________________________________
Relacje z imprezy, m.in. w:

Gazecie Wyborczej

Polska Dzienniku Zachodnim