404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Z Toyotą...pierwsza wyprawa w 2010 roku.

W pierwsze ciepłe dni nowego roku (10-13.03.2010) wyruszyliśmy na kolejną wyprawą w ramach projektu "Z Toyotą w Świat". Tym razem wymarzone miejsca odwiedził Tomek Sinkiewicz z rodziną. Kierunek: historyczne miejsca stolicy: Muzeum Powstania Warszawskiego, starówka oraz męski świat, czyli fabryki, samochody, dźwigi i procesy produkcyjne...oraz kilka niespodzianek:)

"Jak można w kilku zdaniach opisać "wyjazd z Toyotą "? Nie da się, nie ma takiej możliwości. W czasie pobytu w Warszawie było tyle atrakcji, spotkań, poznaliśmy wspaniałych ludzi. Wycieczkę zaczęliśmy tradycyjnie od Pałacu Kultury, pogoda nam dopisała, było słonecznie i bezchmurnie, więc widok był powalający. Potem przejażdżka metrem i wieczorny spacer po Starym Mieście, wąskie uliczki, kamienice jak z bajki i wieczorne oświetlenie robiły klimat. Następnie powrót do Willi w której spaliśmy. Następny dzień od rana był bardzo aktywny: zwiedzanie fabryki FSO i wiele by można o tym pisać, cały proces produkcji AVEO już znamy. Zaraz po tym wielka niespodzianka. Zostaliśmy zaproszeni na nagranie do SZYMONA MAJEWSKIEGO, co się tam działo:) Rozmowy z Szymonem i jego gośćmi : Małgorzatą Sochą i Kubą Wesołowskim, zdjęcia, autografy - normalnie jak gwiazdy :))). Wieczorem wydawać by się mogło że zmęczeni zaśniemy od razu, ale nie, Mariolka zabrała gry planszowe i "Osadnicy z Catanu" wciągnęły nas na dobre i "ukradły" kawałek nocy. Trzeci dzień pobytu zaczęliśmy od zwiedzania Warszawskiej Fabryki Dźwigów " Translift" i tam zaskakiwało nas wiele. Panowie z Zarządu oprowadzili nas po wszystkich pomieszczeniach fabryki zobaczyliśmy produkcję od podstaw. Na koniec wizyty dostaliśmy wspaniały prezent od pracowników - miniaturową windę - pracownicy wykonali ją sami specjalnie dla nas na pamiątkę odwiedzin, potem był jeszcze poczęstunek u Dyrektora firmy i bardzo miła rozmowa. Popołudnie zaczęliśmy od zwiedzania Muzeum Powstania Warszawskiego. Bardzo przygnębiające miejsce, ale dobrze jest wiedzieć co się działo w tym czasie, ściana w której słychać i czuć bicie serca, kanały, którymi przechodziliśmy, zdjęcia, filmy to jest nie do pomyślenia, co trzeba było robić żeby przeżyć. Po wizycie w Muzeum, czas relaksu więc zaliczyliśmy partyjkę bilarda i zrobił się wieczór, ale spać jeszcze nie idziemy :), jeszcze czekają "Osadnicy". Na ostatni dzień pobytu zostało nam Muzeum Motoryzacji i tu też nie było mowy o nudzeniu się. Stare samochody, motocykle, już odnowione lub czekające na remont. Mogliśmy wsiąść do każdego wozu, zobaczyć jak wyglądały auta w poprzednim wieku, a Pani Ania która nas oprowadzała, wiedziała na ich temat wszystko, był tam nawet samochód kierowcy rajdowego który zginął w wypadku. Tym jeżdżącym akcentem zakończyliśmy naszą wycieczkę. Wracamy do domu, szkoda.............  Było wspaniale. Dziękujemy :)))"

Tomek Sinkiewicz z rodziną

Specjalne podziękowania:

Anna Kotonowicz, Muzeum Powstania Warszawskiego
Beata Ratkiewicz, Warszawska Fabryka Dźwigów "TRANSLIFT"
Piotr Wawak, FSO S.A.
Szymon Majewski i Marta Wieczorek /TVN/

Projekt "Z Toyotą w Świat"  Fundacji ISKIERKA realizowany jest od 2008 roku. Na trzech śląskich oddziałach onkologii dziecięcej dzieci opisują, przygotowują prezentacje lub opowiadają o wymarzonym miejscu na terenie Polski, które chciałyby zwiedzić, ze szczególnym uwzględnieniem motywacji. Raz w miesiącu wybierany jest przez przedstawicieli Fundacji jeden z najciekawszych i poruszających pomysłów. Czajka-Auto Sp. z o.o. Dealer Toyoty– Główny Partner Projektu zapewnia komfortowy samochód oraz pokrywa koszty paliwa. Na jedyną w swoim rodzaju wyprawę wyrusza dziecko zmagające się z chorobą nowotworową, jego najbliższa rodzina lub przyjaciele i przedstawiciel Fundacji. To przykład na to, że często nie koniecznie chodzi o duże pieniądze czy budżety sponsorskie, tylko o umiejętność dostrzegania tych obszarów w których można pomóc dzieciom w zakresie własnej branży lub możliwości.