NAJNOWSZA TECHNOLOGIA UMOŻLIWI REHABILITACJĘ NA DZIECIĘCYCH ODDZIAŁACH ONKOLOGICZNYCH W POLSCE – POPRZEZ ZABAWĘ!

Fundacja ISKIERKA działająca na rzecz dzieci z chorobą nowotworową wie, o czym marzą mali pacjenci oddziałów onkologii dziecięcej.

Zaprzyjaźnić się i pogłaskać najbardziej urocze zwierzaki na świecie, poczuć zew prawdziwej przygody, zagrać w siatkówkę plażową, w tenisa stołowego bądź trenować lekkoatletykę, piłkę czy kręgle! Pościgać się samochodami z kolegami czy poszaleć w tańcu, ucząc się nowych choreografii – to naturalna dla dzieci potrzeba zabawy oraz ruchowej aktywności.

Dzięki najnowszej technologii Kinect na konsolę Xbox 360 – długotrwałe pobyty w szpitalu można wypełnić chwilami radości, odreagowania stresu towarzyszącego chorobie a przede wszystkim atrakcyjnej i mobilizującej formie rehabilitacji ruchowej. Fundacja ISKIERKA zwróciła się do firmy Microsoft o przekazanie chorym dzieciom konsoli Xbox, telewizorów LCD 32 cale i sensorów Kinect.

Tym samym dzięki zainicjowanej współpracy, w 10 szpitalach dziecięcych (a docelowo na wszystkich 17 oddziałach onkologicznych) w Polsce zostanie zainstalowana ta innowacyjna technologia. Projekt w pierwszej kolejności objął oddziały w Chorzowie oraz Katowicach. Pierwsze zabawy dzieci obserwował Pan Marek Kosycarz, Dyrektor ds. Odpowiedzialności Społecznej polskiego oddziału Microsoft oraz przedstawiciele mediów:

Polecamy:

Gazeta Wyborcza: Podopieczni Iskierki mają tygrysa, plaże i wyścigówki, 22_12_2010

Chorzowianin, Znokautować chorobę_22_12_2010

Teleexpress TVP1_22_12_2010