Zgodnie z założeniem naszego ogólnopolskiego projektu, w minioną środę 23 lutego 2011 nastąpiło przekazanie kolejnego zestawu technologii Kinect- tym razem dla Kliniki Pediatrii, Onkologii, Hematologii i Diabetologii w Łodzi.

Dzięki najnowszej technologii Kinect na konsolę Xbox 360 – długotrwałe pobyty w szpitalu można bowiem wypełnić dzieciom chwilami radości, odreagowania stresu towarzyszącego chorobie a przede wszystkim atrakcyjnej i mobilizującej formie rehabilitacji ruchowej.

Fundacja ISKIERKA zwróciła się do firmy Microsoft o przekazanie chorym dzieciom konsoli Xbox, telewizorów LCD 32 cale i sensorów Kinect. Tym samym dzięki zainicjowanej współpracy, w 10 szpitalach dziecięcych (a docelowo na wszystkich 17 oddziałach onkologicznych) w Polsce zostanie zainstalowana ta innowacyjna technologia.

Sprzęt z powodzeniem już funkcjonuje na dziecięcych oddziałach onkologicznych w Katowicach i w Chorzowie. Dzięki niemu chore dzieci mogą np. zaprzyjaźnić się i pogłaskać najbardziej urocze zwierzaki na świecie, poczuć zew prawdziwej przygody, zagrać w siatkówkę plażową, w tenisa stołowego bądź trenować lekkoatletykę, piłkę czy kręgle. Istotą tej technologii jest sensor ruchu – niewielkie urządzenie, które, skanując ciała graczy, przenosi ich sylwetki do wirtualnego świata na ekranie telewizora. W efekcie gracze widzą siebie jako postaci z gry, a każdy wykonany przez nich gest wywołuje identyczną reakcję ich bohatera. Nie potrzeba żadnych czujników ani kabli. Dzieci mają swobodę ruchu, skaczą, pokonując przeszkodę, balansują ciałem, by nie wypaść np. z „łódki”. Fantastyczna zabawa a jednocześnie efektywna rehabilitacja ruchowa!

Posłuchaj: RADIO ŁODŹ

Polecamy relacje medialne z przekazania Kinectów na oddziałów Katowicach oraz Chorzowie:

Gazeta Wyborcza: Podopieczni Iskierki mają tygrysa, plaże i wyścigówki, 22_12_2010

Chorzowianin, Znokautować chorobę_22_12_2010

Polskie Radio Katowice, Rehabilitacja przez gry_22_12_2010

Kinecty trafią także w najbliższym czasie m.in,. do Wrocławia, Szczecina i Kielc.
O terminach będziemy informowali na bieżąco.