22 marca 2010 przekazaliśmy kolejny zestaw technologii Kinect do aktywnej rehabilitacji Klinice Hematologii, Onkologii i Transplantologii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie.

Jej innowacyjne zastosowanie w aktywnej rehabilitacji oraz wsparciu pracy psychologówspotkało się tam z bardzo entuzjastycznym przyjęciem zarówno wśród małych pacjentów, personelu medycznego jaki zostało pozytywnie zaopiniowane przez prof. dr hab. n.med. Jerzego Kowalczyka – Kierownik Kliniki i Konsultanta Krajowego w Dziedzinie Hematologii i Onkologii Dziecięcej.

To ogólnopolski projekt Fundacji ISKIERKA realizowany wspólnie z firmą Microsoft.Obejmuje on przekazanie chorym dzieciom konsoli Xbox, telewizorów LCD 32 cale i sensorów Kinect. Tym samym dzięki zainicjowanej współpracy, w 10 szpitalach dziecięcych (a docelowo na wszystkich 17 oddziałach onkologicznych) w Polsce zostanie zainstalowana ta innowacyjna technologia.

Lublin jest 4 ośrodkiem w którym gościliśmy. Podczas oficjalnego przekazanie obecny był Pan Marek Kosycarz, Dyrektor ds. Odpowiedzialności Społecznej polskiego oddziału Microsoft, Pani Barbara Dyluś – koordynatorka projektu ze strony Microsoft, przedstawiciele mediów, dyrekcja oraz pracownicy szpitala – a co najważniejsze, sprzęt został bardzo szybko przetestowany przez małych pacjentów i przysporzył im wiele radości.

Bardzo dziękujemy za miłe przyjęcie w Lublinie a Państwu polecamy relacje medialne z tego spotkania:

Telewizja Polska
Panorama TV Lublin (17 minuta)iTV.pl