W dniu 18 kwietnia 2011 o godz. 12.00 w Śląskim Urzędzie Wojewódzkim w Katowicach (ul. Jagiellońska 25,  Sala „Beskidzka” nr 224) odbyła się konferencja prasowa z udziałem hrabiego Guillaume de Louvencourt-Poniatowskiego potomka polsko-francuskiej szlachty, twórcą nowych idei, wynalazcą oraz wykładowcą sztuki teatralnej.

Zachęcamy do zapoznania się relacjami:

GAZETA WYBORCZAPOLSKA DZIENNIK ZACHODNI

TVP KATOWICE(ok. 16 minuta) TVS,

ŚLĄSKI URZĄD WOJEWÓDZKI

Jest synem hrabiego Ghislain De Louvencourt i księżnej Konstancji Poniatowskiej oraz wnukiem Księcia Andre Poniatowskiego, byłego dyrektora Polskiej Biblioteki w Paryżu w latach 1969-1977 i księżnej Frances Poniatowskiej. Guillaume de Louvencourt-Poniatowski jest profesorem sztuki dramatycznej (reżyserem Troupe Populaire Pictave) i niezwykle barwną postacią. W 1993 przebywając  w Libanie opracował np. innowacyjną metodę Coda-Mot, umożliwiającą osobom niepełnosprawnym pokonywanie własnych ograniczeń. Naukę recytacji poezji lub bajek dla osób opóźnionych umysłowo czy umożliwiającą  granie w teatrze osobom niewidomym.

Od wielu lat wspiera działalność charytatywną Polonii francuskiej realizowaną przez  stowarzyszenie „ESPOIR -NADZIEJA”, którego jest członkiem i które nawiązało współpracę z Fundacją ISKIERKA. Co dwa lata przyjeżdża do Polski, by osobiście pomagać w akcjach stowarzyszania i je promować. Tym samym, zaangażował się w zbieranie środków na zakup nowej protezy dla podopiecznej Fundacji ISKIERKA – Magdaleny Pierzyny.

Magda Pierzyna to 23-latka z Chorzowa u której w roku 2005 zdiagnozowano guza złośliwego kości. W wyniku długiego i skomplikowanego leczenia zarówno w Centrum Pediatrii i Onkologii w Chorzowie a także w warszawskim Centrum Matki i Dziecka, Magda musiała poddać się amputacji nogi. Obecnie jest studentką czwartego roku biotechnologii na Uniwersytecie Śląskim, co od zawsze było jej marzeniem. Jej zwykła proteza powoduje jednak duży dyskomfort i trudności z chodzeniem. Zdolna studentka najbardziej obawia się sytuacji, w której nie mogłaby uczęszczać na zajęcia z powodu jej zepsucia. Wygrała z rakiem, a teraz zmaga się każdą barierą architektoniczną. Koszt nowej protezy to 154 500 złotych. Potrzebna jest także systematyczna rehabilitacja, która umożliwi Magdzie normalne funkcjonowanie.

W konferencji wziął udział także Pan Sebastian Jastrzębski z firmy VIGO-Ortho Polska z o.o. – która włączyła się w akcję.

Po spotkaniu z dziennikarzami udaliśmy się do Chorzowskiego Centrum Pediatrii i Onkologii im. E. Hankego, gdzie na Oddziale Hematologii i Onkologii leczyła się Magda.Nasi goście spotkali się z Wiceprezydentem Chorzowa ds. Spraw Społecznych  Panem Wiesławem Ciężkowskim oraz Dyrektorem Szpitala Panem Grzegorzem Szpyrką oraz Radą Społeczną UM Miasta Chorzów.

Następnie Magda wraz z Ordynator Oddziału dr n. med. Marią Wieczorek oprowadziły hrabiego i towarzyszące mu osoby po oddziale, przywitali się z małymi pacjentami. Każda wizyta w szpitalu jest dla Magdy dużym przeżyciem, a dla obecnych pacjentów przykładem na to, że z chorobą można wygrać, że warto walczyć…

foto: Marzena Bugała/Polska Dziennik Zachodni

Państwo także możecie pomóc Magdzie w zakupie protezy,
wpłacając nawet najdrobniejsze kwoty na konto:

Fundacja „ISKIERKA” na rzecz dzieci z chorobą nowotworową
Warszawa 00-838, Prosta 51
ING Bank Śląski nr: 30 1050 1588 1000 0023 0342 1412
na hasło: „Dla Magdy Pierzyna”

www.poniatowscy.com

O Magdzie: