Innowacyjne zastosowanie technologii KINECT w rehabilitacji dzieci z chorobą nowotworową – czyli autorski projekt Fundacji ISKIERKA realizowany dzięki wsparciu firmy Microsoft – cieszy się coraz większym poparciem w środowisku lekarzy, fizjoterapeutów i psychologów. Najwięcej radości dostarcza jednak małym pacjentom dziecięcych onkologicznych oddziałów szpitalnych.

Sprzęt z powodzeniem już funkcjonuje na dziecięcych oddziałach onkologicznych w Katowicach, Chorzowie, Łodzi czy Lublinie. 20 maja 2011 trafił do Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Sprawił wiele radości, potkał się z bardzo dobrym przyjęciem wśród małych pacjentów, personelu medycznego, a prof. dr. hab.med. – Walentyna Balwierz- Ordynator Oddziału Hematologii i Onkologii Dziecięcej była bardzo miło zaskoczona jak szerokie spektrum zastosowania może on mieć z procesie rehabilitacji i terapii dzieci.

TVP KRAKÓW

DZIENNIK POLSKI

RADIO KRAKÓW

RYNEK ZDROWIA

Dziś prezentujemy film zrealizowany w Katowicach: KINECT w rehabilitacji!

Jego premiera miała miejsce 11 maja 2011 na konferencji NGO DAY w Warszawie, w której wzięło udział 121 przedstawicieli organizacji pozarządowych z całej Polski.

Relacje z przekazania technologii KINECT

w Katowicach i Chorzowie:

Gazeta Wyborcza: Podopieczni Iskierki mają tygrysa, plaże i wyścigówki, 22_12_2010

Chorzowianin, Znokautować chorobę_22_12_2010

Teleexpress TVP1_22_12_2010

Polskie Radio Katowice, Rehabilitacja przez gry_22_12_2010

w Łodzi

RADIO ŁODŹ

w Lublinie

Telewizja PolskaPanorama TV Lublin (17 minuta)iTV.pl

Dziennik Wschodni; Gazeta Wyborcza LublinKurier Lubelski,

Dziękujemy również graczom, którzy odpowiedzieli na nasz apel i przesłali gry na konsolę Xbox360 dla naszych podopiecznych!