404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

EuroFlow2012

24 marca 2012 współorganizowaliśmy  8th EuroFLOW Educational Workshop w Katowicach   z udziałem onkologów, hematologów i diagnostów z ośrodków europejskich, poświęcone zastosowaniu cytometrii przepływowej w nowoczesnej diagnostyce i monitorowaniu nowotworów złośliwych układu krwiotwórczego. Ich inicjatorem był prof. dr hab. n. med. Tomasz Szczepański - Ordynator zabrzańskiej Kliniki, prowadzący z sukcesem badania naukowe z zakresu cytometrii, które Fundacja ISKIERKA wspierała grantem-będącym efektem ogólnopolskiego konkursu na dofinansowanie projektów badawczych w dziedzinie onkologii i hematologii dziecięcej. >>>więcej o badaniach

Sześć lat współpracy (2006-2012) ośrodków należących do Europejskiego Konsorcjum Badawczego EuroFlow zaowocowały opracowaniem paneli przeciwciał monoklonalnych dedykowanych diagnostyce wszystkich znanych chorób hematologicznych oraz powstaniem specjalistycznego oprogramowania Infinicyt do wielowymiarowej analizy danych cytometrycznych. Od roku 2010 EuroFlow organizuje otwarte warsztaty cytometryczne, podczas których prezentowane są osiągnięcia grupy zarówno w formie wykładów, jak i warsztatów praktycznych mających na celu jak najlepsze przybliżenie możliwości oprogramowania Infinicyt i zapoznanie uczestników ze strategią analizy danych.

Na zaproszenie prof. Szczepańskiego, w konferencji wzięli udział prelegenci:

• Jacques J.M. van Dongen, Dept. of Immunology, Erasmus University Medical Center Rotterdam, THE NETHERLANDS

• Tomas Kalina, Dept. of Paediatric Haematology/Oncology, Charles University, Prague, CZECH REPUBLIC

• Alberto Orfao, Dept. of Medicine, Cancer Research Center, University of Salamanca, SPAIN

• Paulo Lucio, Instituto Portugués de Oncologia, Laboratorio de Hemato-Oncologia, Lisboa, PORTUGAL

• Ton Langerak, Dept. of Immunology, Erasmus University Medical Center Rotterdam, THE NETHERLANDS

Prawie setka uczestników konferencji która odbyła się w Katowicach, miała także okazję także zapoznać się działaniami Fundacji ISKIERKA.