Partner projektu:

LOGOMICROSOFTU_MALE.jpg

14 marca 2012 przekazaliśmy kolejny zastaw technologii Kinect wspierający proces rehabilitacji dla Kliniki Onkologii i Hematologii Dziecięcej Szpitala Klinicznego w Białymstoku>>> O projekcie

Fantastyczna atmosfera, mali pacjenci oddziału Onkologii i Hematologii, personel medyczny z prof. dr hab.n.med. Maryną Krawczuk-Rybak, Kierownikiem Kliniki na czele i kolejny przykład na to, jak w naturalny sposób zabawa mobilizuje do wstania z łóżka i aktywności ruchowej. Zdrowa adrenalina i uśmiech, który jest najlepszym lekarstwem...

Pierwszy z zaciekawieniem obserwował nasz montaż technologii Kinect mały Dominik ze swoim tatą. Nie mógł się doczekać, aby wcielić się w postać Myszki Miki. Potem dołączył do nas Przemek, który wcześniej wraz z kolegami grał na komputerze w szpitalnej świetlicy. Padło hasło: Kinect i już nie wiele trzeba było wyjaśniać, bo chłopcy doskonale orientowali się na rynku nowinek technologicznych. Początkowo nie bardzo mogli uwierzyć, że właśnie tu - w szpitalu, będą mogli poszaleć bez ograniczeń. Zademonstrowaliśmy im możliwości gier sportowych, przygodowych, a dziewczynom możliwość nauki tańca. Dominik wraz z ze swoją starszą koleżanką dzielnie rzucali dyskiem na zawodach lekkoatletycznych i osiągali znakomite wyniki. Tata był naprawdę dumny z małego Dominika:) My również! Inne dzieci zaintrygowane, już po cichu wybierały ulubione gry. Teraz rehabilitacja nie będzie im się kojarzyła jedynie ze żmudnymi ćwiczeniami, ale i ze znakomitą zabawą!

Fundację ISKIERKA reprezentowała Aneta Klimek-Jędyka, a ze strony firmy Microsoft - Barbara Dyluś, Community Affairs Coordinator

Cieszymy się że Białystok włączył się do naszego ogólnopolskiego projektu.

Oto kilka relacji medialnych:

TVP Białystok
(ok. 17 minuta)