16 maja 2012 roku Fundacja ISKIERKA przekazała na Oddział Hematologiczno – Onkologiczny Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Kielcach zestaw technologii KINECT, która wspiera terapię i rehabilitację ruchową dzieci onkologicznych

Dla małych pacjentów ten dzień był długo wyczekiwany. Fantastyczna atmosfera jaka zapanowała na oddziale jest kolejnym dowodem na to w jak łatwy, a zarazem nowatorski pod względem technologicznym sposób można wywołać na twarzach najmłodszych wiele uśmiechu i radości a przede wszystkim zmobilizować ich do aktywności ruchowej.  Dzieciaki z zaciekawieniem i w pełnym skupieniu obserwowały możliwości technologii KINECT, by po kilku chwilach spędzonych na podpinaniu kabli i wtyczek przenieść się w świat zgoła nieznany.

Jazda na nartach w środku wiosny czy możliwość nauki wybranego stylu tanecznego to tylko przedsmak tego co na prawdę działo się w Kielcach. Tak żywe zainteresowanie ze strony najmłodszych było nie lada zaskoczeniem dla personelu medycznego szpitala, który na czele z dr n. med. Grażyną Karolczyk sam włączył się do zabawy i pokazał jak niewiele różni nas dorosłych od świata dzieci.

Fundację ISKIERKA reprezentowała Aneta Klimek-Jędryka, wspierała ją  Barbara Dyluś, koordynator programów społecznych w polskim oddziale Microsoft oraz Michał Zadrożny, ze strony technicznej.

Zastosowanie technologii KINECT w rehabilitacji dzieci z chorobą nowotworową jest autorskim projektem Fundacji ISKIERKA realizowanym dzięki wsparciu firmy  MICROSOFT. Dzięki temu rozwiązaniu czas spędzony w szpitalu można wypełnić dzieciom chwilami zabawy, radości, a przede wszystkim ciekawą w swej formule aktywnością ruchową. Więcej o projekcie <LINK>.

Więcej relacji w przekazach medialnych:

TVP Kielce

NTV Kielce