Lato w pełni a tymczasem na oddziałach onkologii dziecięcej w Katowicach, Chorzowie i w Zabrzu ciekawostki z naszych cyklicznych działań warsztatowych:

POWIEW ORIENTU – Marakesz po polsku

Środa, 17 lipca. Dzień jako co dzień, gdy tymczasem na oddziałach szpitalnych w Chorzowie i Zabrzu, a dzień później również w Katowicach miało miejsce niesamowicie barwne, pełne wspomnień i egzotycznych smaków spotkanie. Gościem specjalnym była Monika Markowicz- El Baroudi. Polka od siedmiu lat mieszkająca w Marrakeszu, autorka bloga http://marakeszpopolsku.blogspot.com/

Na niespełna dwie godziny szpitalna sala zamieniła się w upalne i gwarne ulice, którymi na co dzień przechadza się Pani Monika. Ulice pełne drobnych sprzedawców, intensywnych w smaku przypraw, pięknie zdobionych strojów czy orientalnej biżuterii. W podróż wybrali się podopieczni fundacji, ich rodzice, a także personel medyczny. Były opowieści o marokańskim ślubie, przymierzanie regionalnej sukni ślubnej i pokaz zdjęć. Uczyliśmy się jak przyjmuje się gości w marokańskich domach i „siorbaliśmy” prawdziwą, bardzo słodką marokańską herbatę (mieszankę suszonej mięty i zielonej herbaty). Wyświetlane slajdy przybliżyły nam klimat i kulturę tego afrykańskiego regionu. Pani Monika okazała się skarbnicą wiedzy. Z przyjemnością odpowiadała na pytania, nawet te najbardziej oryginalne jak chociażby to czy w Maroku można ujrzeć tęczę.

monika_el_baroudi_chorzow_zabrze_06[1]

Prawdziwym strzałem w dziesiątkę okazał się szybki kurs wiązania turbanu.  Sama czynność wydawała się niezbyt skomplikowana, lecz później mogliśmy przekonać się, że istnieją różne sposoby i okazje, na które wiąże się takie turbany. Poznaliśmy wersję zamaskowaną, która chroni przed burzami piaskowymi, ale i tę bardziej ozdobną, chroniącą przed intensywnym afrykańskim słońcem. Spotkania okazały się niezwykle fascynujące i poruszające wyobraźnię, aż ciężko było wszystkim nam wrócić do codziennych obowiązków. Pani Moniko – serdecznie dziękujemy za przybliżenie nam tego wspaniałego kawałka świata!

WARSZTATY KULINARNE  – Dobra Karma

Na początku lipca dla naszych podopiecznych którzy przebywają w szpitalu przygotowaliśmy smaczną niespodziankę :) Na nasze zaproszenie oddziały odwiedzili Szefowie Kuchni z Restauracji „Dobra Karma” z Katowic Pan Rafał Boduszek i Łukasz Skrzypek. Razem z dziećmi przygotowywali przepyszne dania. Wspólne gotowanie połączone było ze świetną zabawą, ale i nauką o zdrowym żywieniu.

Dzieci pod okiem specjalistów same przygotowywały jajeczną pastę, zdrową owsiankę a także to, co najbardziej im się podobało: lepiły kulki słodkości, którymi częstowali rodziców i personel medyczny. W czasie przyrządzania potraw dzieciaki całkowicie zapomniały o tym gdzie są, a oddział szpitalny zamienił się w wielką kuchnię :)

Kto chciałby spróbować pysznej owsianki według przepis Szefów Kuchni „Dobrej Karmy”

poniżej przepis :

Litr mleka sojowego, do tego wrzucamy po 10 dag rodzynek, śliwek suszonych, daktyli i fig.
Podgrzewamy to prawie do zagotowania, potem 500g płatków owsianych
błyskawicznych, mieszamy. Potem odrobinę soli, soku z cytryny,
kurkumy, trochę cynamonu i miodu (łyżkę), i imbir i kardamon.

Smacznego!!!

logo_DobraKarma[1]

Dziękujemy za inspiracje kulinarne DOBREJ KARMY – znakomite miejsce i ludzie:)

Więcej o projekcie: WARSZTATY ARTETERAPII NA ODDZIAŁACH SZPITALNYCH