404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Przejdź do treści
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Powiew orientu i warsztaty kulinarne

Lato w pełni, a tymczasem na oddziałach onkologii dziecięcej w Katowicach, Chorzowie i w Zabrzu ciekawostki z naszych cyklicznych działań warsztatowych:

POWIEW ORIENTU - Marakesz po polsku 
Środa, 17 lipca. Dzień jako co dzień, gdy tymczasem na oddziałach szpitalnych w Chorzowie i Zabrzu, a dzień później również w Katowicach miało miejsce niesamowicie barwne, pełne wspomnień i egzotycznych smaków spotkanie. Gościem specjalnym była Monika Markowicz- El Baroudi . Polka od siedmiu lat mieszkająca w Marrakeszu, autorka bloga Marrakesz po polsku. 

Na niespełna dwie godziny szpitalna sala zamieniła się w upalne i gwarne ulice, którymi na co dzień przechadza się Pani Monika. Ulice pełne drobnych sprzedawców, intensywnych w smaku przypraw, pięknie zdobionych strojów czy orientalnej biżuterii. W podróż wybrali się podopieczni fundacji, ich rodzice, a także personel medyczny. Były opowieści o marokańskim ślubie, przymierzanie regionalnej sukni ślubnej i pokaz zdjęć. Uczyliśmy się jak przyjmuje się gości w marokańskich domach i „siorbaliśmy” prawdziwą, bardzo słodką marokańską herbatę (mieszankę suszonej mięty i zielonej herbaty). Wyświetlane slajdy przybliżyły nam klimat i kulturę tego afrykańskiego regionu. Pani Monika okazała się skarbnicą wiedzy. Z przyjemnością odpowiadała na pytania, nawet te najbardziej oryginalne jak chociażby to czy w Maroku można ujrzeć tęczę.

monika_el_baroudi_chorzow_zabrze_06%5B1%20%3D%22undefined%22%5D

Prawdziwym strzałem w dziesiątkę okazał się szybki kurs wiązania turbanu. Sama czynność wydawała się niezbyt skomplikowana, lecz później mogliśmy przekonać się, że istnieją różne sposoby i okazje, na które wiąże się takie turbany. Poznaliśmy wersję zamaskowaną, która chroni przed burzami piaskowymi, ale i tę bardziej ozdobną, chroniącą przed intensywnym afrykańskim słońcem. Spotkania okazały się niezwykle fascynujące i poruszające wyobraźnię, aż ciężko było wszystkim nam wrócić do codziennych obowiązków. Pani Moniko - serdecznie dziękujemy za przybliżenie nam tego wspaniałego kawałka świata!

WARSZTATY KULINARNE  - Dobra Karma 

Na początku lipca dla naszych podopiecznych którzy przebywają w szpitalu przygotowaliśmy smaczną niespodziankę :) Na nasze zaproszenie oddziały odwiedzili Szefowie Kuchni z Restauracji "Dobra Karma" z Katowic Pan Rafał Boduszek i Łukasz Skrzypek. Razem z dziećmi przygotowywali przepyszne dania. Wspólne gotowanie połączone było ze świetną zabawą, ale i nauką o zdrowym żywieniu. 

Dzieci pod okiem specjalistów same przygotowywały jajeczną pastę, zdrową owsiankę a także to, co najbardziej im się podobało: lepiły kulki słodkości, którymi częstowali rodziców i personel medyczny. W czasie przyrządzania potraw dzieciaki całkowicie zapomniały o tym gdzie są, a oddział szpitalny zamienił się w wielką kuchnię :)

Kto chciałby spróbować pysznej owsianki według przepis Szefów Kuchni "Dobrej Karmy" poniżej przepis :

Litr mleka sojowego, do tego wrzucamy po 10 dag rodzynek, śliwek suszonych, daktyli i fig. Podgrzewamy to prawie do zagotowania, potem 500g płatków owsianych błyskawicznych, mieszamy. Potem odrobinę soli, soku z cytryny, kurkumy, trochę cynamonu i miodu (łyżkę), imbir i kardamon. 

logo_DobraKarma%5B1%20%3D%22undefined%22%5D  

Dziękujemy za inspiracje kulinarne  DOBREJ KARMY  - znakomite miejsce i ludzie:) 

Więcej o projekcie:  WARSZTATY ARTETERAPII NA ODDZIAŁACH SZPITALNYCH