Szanowni Państwo! Za nami wielkie wydarzenie: Koncert Fundacji ISKIERKA – Pasja Życia 2013 w Teatrze Rozrywki w Chorzowie. Ogrom pracy i przygotowań, ale i wielka radość ze wspólnego muzycznego spotkania. Zaiskrzyło!!!

Drukowanie

Zobacz >>>FILM!!!

Z DZIECIĘCĄ ORKIESTRĄ ONKOLOGICZNĄ wystąpił CHÓR PROFESORÓW oraz znakomita wokalistka jazzowa Karo Glazer, zespół grający old school reggae Konopians i gdański kwintet instrumentów dętych blaszanych Hevelius Brass.

Próby orkiestry i chóru rozpoczęły się w mikołajkowy piątek, późnym popołudniem. Mimo nadciągającego nad okolice Chorzowa orkanu „Ksawery”, śpiewy i dźwięki instrumentów perkusyjnych rozlegały się w Teatrze Rozrywki z pełną mocą do późnych godzin wieczornych. Orkiestrę przygotowywał, dyrektor artystyczny projektu – prof. Piotr Sutt, przy wsparciu pianisty Michała Kuzimskiego. Chór Profesorów poprowadził Benedykt Odya. Pod opieką Sylwii Hefczyńskiej – Lewandowskiej ze Śląskiego Teatru Tańca pracowała też sekcja taneczna iskierkowego koncertu. Były trema, stres, zaciekawienie i przede wszystkim znakomita zabawa! Noc na montaż akustyki i scenografii, aby już o 9 rano znów spotkać się na scenie. Próby z artystami, chwile na regenerację sił i dalsze przygotowania. Próba generalna, pełna gotowość i ekscytacja. W zaspach śniegu dojeżdżają pierwsi goście. Rozpoczyna się wielkie wydarzenie – Koncert PASJA ŻYCIA!

Wieczór poprowadził z klasą i niezwykłym poczuciem humoru – Mirosław Neinert, przyjaciel fundacji z Teatru Korez.

Podczas krótkiej PREZENTACJI którą malując piaskiem podczas warsztatów arteterapii na oddziałach szpitalnych, współtworzyli nasi podopieczni, pokazaliśmy działania zrealizowane w 2013 roku.

Wręczyliśmy statuetki „Przyjaciela Fundacji ISKIERKA”.
statuetka

Laureatami zostali:

•    Hrabia Guillaume de Louvencourt-Poniatowski
Potomek polsko-francuskiej szlachty, twórca nowych idei, wynalazca oraz wykładowca sztuki teatralnej, który zaangażował się w kampanię społeczną „Kierunek: Szczęście” dzięki której udało się pozyskać protezę dla podopiecznej fundacji.
•    Halina Bieda
Osoba od kilku lat wspierająca działania Iskierki, pedagog, była p.o. Prezydent Miasta Bytomia, Prezes Armada Development S.A.
•     Janusz Myśliwczyk
Najpierw niezłomny ojciec w walce o z zdrowie córki a następnie niezłomny wolontariusz z iskierką w sercu.

Firmy i instytucje wspierające projekty i podopiecznych Fundacji ISKIERKA:

•    Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze S.A. Międzynarodowy Port Lotniczy w Katowicach Pyrzowicach – odebrał: Piotr Adamczyk, redaktor naczelny Magazynu „Silesia AirPort”
•    Anta – Architekci – odebrał: właściciel Daniel Cieślik
•    Chorzowskie Centrum Kultury – odebrał: Dyrektor Antoni Sobczyk
•    Filharmonia Śląska – odebrał: Marek Skocza, Rzecznik Prasowy Filharmonii Śląskiej

Potem rozpoczęła się muzyczna przygoda…

Koncert rozpoczął Hevelius Brass utworem „That`s a Plenty” L. Pollacka. Kiedy otwarła się kurtyna publiczność Teatru Rozrywki gromkimi brawami powitała Dziecięcą Orkiestrę Onkologiczną – najważniejszego bohatera wieczoru. Dźwięki waltorni, puzonu, trąbek i tuby dostojnie wprowadziły na scenę ubrany w togi Chór Profesorów utworem Claudio Monteverdi – „Toccata e Ritornello”. I tak, z podopiecznymi iskierki, ramię w ramię, wystąpili:

CHÓR PROFESORÓW:

• prof. dr hab. n. med. Danuta Sońta – Jakimczyk, wieloletni Kier. Katedry i Kliniki Pediatrii Hematologii i Onkologii Dziecięcej ŚUM w Zabrzu
  • prof. Tomasz Miczka, J.M. Rektor – Akademia Muzyczna w Katowicach
  • prof. dr hab. Antoni Cygan – Rektor Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach
  • dr hab. Grzegorz Hańderek, prof. ASP – Prorektor ds. kształcenia i studentów Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach
  • prof. zw. dr hab. Wiesław Banyś, J.M. Rektor- Uniwersytet Śląski,
  • prof. UŚ dr hab. Krystyna Doktorowicz – Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego
  • prof. dr hab. n. med. Przemysław Jałowiecki , J.M. Rektor – Śląski Uniwersytet Medyczny,
  • prof. dr hab. n. med. Marek Mandera – Śląski Uniwersytet Medyczny, Kierownik Kliniki Neurochirurgii Dziecięcej
  • prof. Hanna Misiołek – Śląski Uniwersytet Medyczny, Kierownik Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii w Zabrzu
  • prof. dr hab. n. med. Jerzy Wojnar – Śląski Uniwersytet Medyczny, Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Chemioterapii Onkologicznej w Katowicach
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Sodowski – Śląski Uniwersytet Medyczny, Ordynator Oddziału Ginekologiczno – Położniczego w Rudzie Śląskiej
  • prof. dr hab. n. med. Jacek Gawrychowski – Kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Chirurgii Ogólnej w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny
  • prof. dr hab. Jan Ślężyński – Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, Zdobywca Rekordu Guinnessa
  • prof. zw. dr hab. Krystyna Lisiecka – Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Kierownik Zakładu Zarządzania Jakością
  • prof. dr hab. Jerzy Gołuchowski – Dziekan Wydziału Informatyki i Komunikacji Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
  • dr hab. inż. Marek Gzik, prof. nzw. Pol. Śl. – Dziekan Wydziału Inżynierii Biomedycznej, Kierownik Katedry Biomechatroniki Politechniki Śląskiej

Wspólnie z dziećmi i ich rodzinami zaśpiewali piosenkę tak dobrze wszystkim znaną z Akademii Pana Kleksa „Witajcie w naszej bajce”. Atmosferę rozgrzali na dobre muzycy zespołu KONOPIANS. Z pozytywną energią wciągnęli we wspólną zabawę publiczność przy dźwiękach reggae oraz podopiecznych iskierki, którzy fantastycznie tańczyli na scenie.

Na koncertach PASJA ŻYCIA bardzo lubimy łączyć style i gatunki muzyczne,
inicjować to, co rodzi się podczas spotkania różnych światów i wrażliwości.
Pokazywać i edukować – że muzyka nie zna granic i potrafi łączyć – integrować.

Hevelius Brass przygotowali zatem mały konkurs dla publiczności: wiązankę polskiej muzyki filmowej. Kto odgadł wszystkie tytuły mógł wygrać egzemplarz KALENDARZA ISKIERKI na 2014 rok.

Na dzwonach rurowych, jako porcja klasyki, wybrzmiał Jan Sebastian Bach, zagrany przez Orkiestrę z towarzyszeniem Chóru. Na skrzypcach zagrały Karolina Sutt i Weronika Kułacz – podopieczna fundacji. Na instrumentach perkusyjnych wspierał je – Bartłomiej Sutt. Kiedy na scenie pojawiła się Karo Glazer, kolejna porcja nowych i innych brzmień rozległa się w Rozrywce. Usłyszeć też można było pełne instrumentarium Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej. Karo to wirtuozerka głosu i kreatorka nowych brzmień, konsekwentnie tworząca swój własny, unikalny, muzyczny język, charakterystyczny tylko dla niej. Pokazuje jak wiele możliwości ma ludzki głos, jak wiele kolorów i odcieni. Podczas utworu „Prayer” na scenie pruszył „brokatowy” śnieg  – prawie tak samo magiczny jak ten, intensywnie padający i targany przez wiatr na zewnątrz teatru.

Przy dźwiękach i śpiewie „Gaudeamus Igitur” wręczyliśmy Profesorom tytuły ISKIERKUS Honoris Causa: w uznaniu zasług dla humanitaryzmu i integracji społecznej, poprzez jedyny w swoim rodzaju artyzm, pasję życia i „śpiewające” wsparcie podopiecznych fundacji  w „Chórze Profesorów”.

Koncert zakończyliśmy utworem „Conquest of Paradise” Vangelisa, podczas którego – jako niespodzianka – wybrzmiał fragment „Bolera” Ravela – w wykonaniu prof. Tomasza Miczki, Rektora Akademii Muzycznej w Katowicach – na rożku angielskim!

Fundacja ISKIERKA lubi integrować i inspirować:)

Dziękujemy Wszystkim za to, że byliście z nami!

Relacje uczestników znajdziecie na naszym profilu Facebooka oraz w mediach:
Chorzow.naszemiasto.pl, ONET.PL, Radio Katowice,  TVP Katowice (ok. 8 minuta 10 s.)

orkiestra_patronat