Patronujemy akcji zorganizowanej przez uczniów III LO im. Mickiewicza w Katowicach w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego dla młodzieży: „MAM HAKA NA RAKA”, którego organizatorem jest Polska Unia Onkologii.

Przez ostatnie tygodnie intensywnie działali, realizując swoje pomysły i docierając w najróżniejsze miejsca z kampanią informacyjną.

4 lutego 2014 roku, w Dzień Walki z Rakiem, w pięknej neogotyckiej auli szkoły odbył się Dzień Hakowicza. Dyrekcja i uczniowie prezentowali efekty akcji a dr Maria Wieczorek, Ordynator Oddziału z Chorzowskiego Centrum Pediatrii i Onkologii wprowadziła w zagadnienie Chłoniaków – czyli tematu przewodniego tegorocznej akcji. Aneta Klimek-Jędryka, Dyrektor Biura Fundacji ISKIERKA pogratulowała Uczniom i Dyrekcji znakomitej akcji i zaangażowania.

To bardzo ważne bowiem, abyśmy uczyli się rozmawiać o raku, wiedzieli jak mądrze wspierać osoby chore i nie bali się badań kontrolnych, dających szansę i czas na leczenie. Dlatego z radością przyjęliśmy zaproszenie do objęcia akcji katowickich licealistów patronatem Fundacji ISKIERKA.

Po wystąpieniach na auli i wspólnym zdjęciu…

….w samo południe w centrum miasta na ul. Stawowej odbył się happening z transparentami, balonami…i megafonem:) Uczniowie zmontowali punkt informacyjny i agitowali przez 2 godziny z super energią i zaangażowaniem!

Super akcja! – Gratulujemy i dziękujemy!