Po tym jak udało nam się ochłonąć w związku z nagrodą Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta, kolejne wyróżnienie napłynęło z zagranicy, a z dokładniej najbardziej oddalonego od Polski kontynentu, Australii.

To właśnie w 1980 roku w Sydney z inicjatywy Jerzego Bonieckiego, przedsiębiorcy i wielkiego społecznika, powstała Fundacja Polcul, która w tamtym okresie swoją działalnością wspierała rodzący się w Polsce ruch solidarnościowy. Fundacja za cel postawiła sobie popieranie niezależnych społecznych inicjatyw, które wyrażała w formie indywidualnych nagród pieniężnych. Niezwykła jest postać Jerzego Bonieckiego, który poprzez swój optymizm i entuzjazm w stosunku do oddolnych, społecznych inicjatyw zjednał sobie poparcie wybitnych osobowości ze świata nauki, sztuki i polityki jak Gustaw Herling-Grudziński, Jan Nowak-Jeziorański, Jacek Fedorowicz czy Eugeniusz Smolar.

Fundacja ukierunkowana została na pomoc ”małym bohaterom” czyli wszystkim tym, którzy nie tylko sami angażują się w pomoc na poziomie lokalnym, ale także zarażają przy tym swoją pasją innych, mnożąc pozytywną energię i motywując do działania.

Jesteśmy dumni, że obok tak wielu zaangażowanych w zmianę otaczającej nas rzeczywistości, znalazła się także Jolanta Czernicka-Siwecka, Prezes Fundacji ISKIERKA!

więcej: http://www.polcul.pl/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=464