Ale były emocje!

Od 9 do 13 lutego 2015 wraz z katowicką redakcją Gazety Wyborczej, Microsoft i Tauron Polska Energia zorganizowaliśmy turniej na konsolach Xbox 360 z sensorem ruchu Kinect.

„- Nie spodziewałam się tylu emocji, szaleństwa, fanu. Była radość i były łzy, ale generalnie dobra energia. Mimo, że kinect ma pięć lat, wciąż wywołuje takie żywiołowe reakcje – powiedziała Gazecie Wyborczej Jolanta Czernicka-Siwecka. – To nie jest tak, że dzieci nie lubią sportu. Trzeba go im tylko atrakcyjnie podać. Konkurencje na kinect mogą stać się zachętą dla kogoś, żeby zacząć ćwiczyć narty, biegi, skoki w realnym życiu.”

40

Zaczęło się tak:  w Katowicach, Chorzowie i Zabrzu  – w drugim tygodniu ferii bezpłatnie, można było pograć, poskakać  i wspólnie poszaleć…Zaprosiliśmy dzieci do wspólnej zabawy z podopiecznymi fundacji.

Wszędzie przygotowaliśmy po 3 trzy zestawy (konsola Xbox 360 + Kinect + TV) oraz gry: m.in. Dance Central, Kinect Sports Ultimate (sezon 1i2) czy Kinect Rush. Była także możliwość zagrania w tradycyjne gry planszowe, eurobiznes, zośkę itd. – o co zadbali animatorzy. Były treningi i rozgrzewka przed piątkowym finałem.

Dziękujemy za gościnności i świetna energię gospodarzom turniejowych obiektów, gdzie sporo zamętu wprowadzaliśmy przez kilka dni zimowych ferii:

Geneza projektu:

5 lat temu wdrożyliśmy innowacyjny, ogólnopolski projekt zastosowania technologii Kinect dla Xbox360 w rehabilitacji i terapii, do którego zaprosiliśmy ośrodki onkologii dziecięcej w Polsce. /http://fundacjaiskierka.pl/projekty/kinect-innowacja-w-rehabilitacji/. Tym razem chcemy, pokazać jak może sprzyjać integracji…

12 lutego turniej odbył się równolegle na śląskich oddziałach onkologicznych w Katowicach, Chorzowie i w Zabrzu – wśród podopiecznych Fundacji ISKIERKA (Katowice  g. 14-16, Chorzów g. 10-12, Zabrze g. 12 – 14).

Była fantastyczna zabawa, sportowa adrenalina i chwile wzruszeń….a także fantastyczni goście: paraolimpijczycy: pływaczka Karolina Hamer i lekkoatleta Tomasz Hamerlak!

13 lutego odbył się wielki finał w Katowicach w MDK Koszutka Filia „Dąb”:

„Zwycięzcy turnieju są już znani: czwarte miejsce Szymon Woźnica, trzecie Paweł Pilkos, drugie Filip Cudek i miejsce pierwsze – Mateusz Urbańczyk. Ten ostatni rzucił oszczep na odległość 49,80 m. Prześcignął tym samym nie tylko wszystkich finalistów, ale doświadczonych szczypiornistów, Zeljko Musa i Piotra Chrapkowskiego, gości finału…”

Relacja z turnieju w słowach i obrazach dziennikarzy gazety…

Do akcji włączyły się: Urząd Miasta Chorzów, Miejski Dom Kultury Koszutka  Filia „Dąb” oraz Wydział Inżynierii Biomedycznej Politechniki Śląskiej.

Gratulujemy  i dziękujemy Wszystkim uczestnikom i Partnerom akcji!

iskierkowy turniej