Rejonowa Rada Honorowych Dawców Krwi PCK w Cieszynie 31 marca 2015 r. zorganizowała na cieszyńskim rynku XV akcję krwiodawstwa pod hasłem „Zdaj egzamin z życia” adresowaną do tegorocznych maturzystów powiatu cieszyńskiego. My też tam byliśmy:)

Młodzi ludzie mogli oddać krew oraz zarejestrować się jako potencjalni dawcy szpiku. Z grupy 252 osób, które zgłosiły się do akcji, krew mogło oddać 162 osoby, co  pozwoliło uzyskać 73 litrów krwi!  Kilkanaście osób dołączyło też do grona potencjalnych dawców szpiku.

(foto: Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa Katowice)

Honorowy patronat objęli Starosta Powiatu Cieszyńskiego, Burmistrz Miasta Cieszyna oraz Dziekan WSB Wydziału Zamiejscowego w Cieszynie. W tym roku imprezie towarzyszyła wystawa fotograficzna w Domu Narodowym przedstawiająca 15-lecie istnienia akcji.

trójka

„Rejonowa Rada Honorowych Dawców Krwi PCK w Cieszynie serdecznie dziękuje wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania imprezy na cieszyńskim Rynku oraz instytucjom i firmom, które wsparły akcję. Szczególne wyrazy uznania i podziękowania kierujemy do uczestników, którzy udowodnili, że nie są obojętni na potrzeby drugiego człowieka – komentuje przewodniczący Rejonowej Rady HDK PCK Tomasz Piwocha.

oddaj.krew

„Bardzo chcemy, aby idea przez nas propagowana zyskiwała coraz szersze grono zwolenników. Jesteśmy świadomi, iż im więcej będzie nas walczyło w słusznej sprawie, tym mniej ludzi pozostanie bez pomocy.- podsumowała koordynator akcji Katarzyna Piwocha.

10357171_689488491159700_2397407475741925353_n

A my  cieszymy się, że mogliśmy dołożyć swoją iskierkę do tej świetnej akcji …

2015.PLAKAT_krwiodawstwo_web