Od jesieni prowadziliśmy akcję „Przepędź raka za piątaka” w ramach której przygotowywaliśmy się do udziału w maratonie biegowym w Łodzi 19 kwietnia 2015 r.

www_slider_maraton_łódź_2015

DOZ Maraton Łódzki z PZU, wzorem poprzednich edycji, mocno promuje nowoczesny model charytatywności, który łączy zamiłowanie do biegania z ideą pomagania potrzebującym pod hasłem: „Biegam-Pomagam”

Fantastyczne, sportowe emocje! Spotkać nas można było w piątek 17.04 i sobotę 18.04. w Hali Atlas Arena a w sobotę 19.04 w Iskierkowej Strefie Kibica.

doz01

Gratulacje dla Wszystkich biegaczy, naszej drużyny i ogromne podziękowania dla tych, co pobiegli dla ISKIERKI:)

DZIĘKUJEMY!!!!!!!

A tak wyglądały nasze przygotowania…..

• W sobotę, 6 grudnia br., po raz pierwszy w Parku Śląskim w Chorzowie odbył się Bieg Mikołajkowy. Kilkuset Mikołajów pokonało dystans pięciu kilometrów, a ich młodsi pomocnicy przebiegli 400 m. Podczas imprezy odbyła się również charytatywna zbiórka na realizację marzeń podopiecznych Fundacji ISKIERKA.Zbiórka charytatywna odbywająca się podczas I Biegu Mikołajkowego w Parku Śląskim w Chorzowie to jedna z akcji towarzyszących kampanii „Przepędź raka za piątaka”, której celem jest zachęcenie śląskich miłośników biegania do udziału w DOZ Maraton Łódź 2015 i wsparcia Fundacji ISKIERKA, będącej parterem społecznym tego sportowego wydarzenia.
  • O projekcie „Przepędź raka za piątaka” na bieżąco informuje blog Sport w Wielkim Mieście. Więcej aktualności można znaleźć także na fanpage’u akcji: https://www.facebook.com/PrzepedzRaka.
  • W ramach akcji, w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca w Parku Śląskim w Chorzowie, grupa Night Runners Śląsk prowadzi treningi dla osób, które chciałyby wziąć udział w wiosennej imprezie DOZ Maraton Łódź 2015. Do „iskierkowej” drużyny może dołączyć każdy, zarówno początkujący, jak i doświadczony biegacz. Pierwszy taki trening odbył się 3 listopada, drugi 1 grudnia br. Night Runners Śląsk to grupa osób, które biegają pod przewodnictwem Benjamina Kucińskiego.

nightrunnerstreningi

Podczas każdego spotkania uczestnicy dzielą się na biegających nieco szybciej i na tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z bieganiem. Przed każdym treningiem odbywa się obowiązkowa rozgrzewka, a po zakończonym biegu, by uniknąć kontuzji, rozciąganie. W sumie podczas poniedziałkowych spotkań pokonywanych jest od siedmiu do dziesięciu kilometrów. Aby dołączyć do drużyny „iskierkowej” i odbyć profesjonalny trening z grupą Night Runners Śląsk, wystarczy w pierwszy poniedziałek miesiąca stawić się na parkingu pod kolejką linową w Parku Śląskim (al. Gen. Ziętka/ul. Złota) o godz. 20.30. Kolejne „iskierkowe” spotkanie treningowe odbędzie się już pierwszego grudnia.

• We wtorek, 21 października, od godz. 18.00 do 21.00 rodzice i przyjaciele podopiecznych Fundacji ISKIERKA oraz kandydaci na prezydentów Zabrza, Chorzowa i Katowic przebiegli w sztafecie blisko 30 kilometrów, pokazując, jak można wspierać innych w wyścigu z chorobą nowotworową, pokonując kolejne odległości. Fundacja ISKIERKA inauguruje w ten sposób kampanię pod hasłem „Przepędź raka za piątaka”.

logoprzepedzraka

Celem kampanii „Przepędź raka za piątaka” jest zachęcenie śląskich miłośników biegania do udziału w DOZ Maraton Łódź 2015. Każdy, kto zgłosi chęć uczestnictwa w kwietniowym łódzkim biegu, może przekazać darowiznę na rzecz jednego z czterech podmiotów partnerskich, w tym Fundacji ISKIERKA. /www.lodzmaraton.pl/

Wpłata ma charakter dobrowolny – jej minimalna wysokość wynosi 5 złotych (plus opłata startowa). Każda przelana złotówka zostanie podwojona przez Fundację Dbam o Zdrowie. Pieniądze zebrane podczas wydarzenia przeznaczone będą na zakup sprzętu medycznego dla Fundacji ISKIERKA.

– Tę sportową kampanię kierujemy do wszystkich miłośników biegania z Górnego Śląska, dla których, podobnie jak dla nas, liczy się przede wszystkim pasja, zaangażowanie oraz chęć pomagania dzieciakom. Kampanii będzie towarzyszył cykl spotkań treningowych, w trakcie których skutecznie przygotujemy się do startu w wiosennym maratonie w Łodzi. Włączając się do akcji „Przepędź raka za piątaka” każdy ma szansę wesprzeć dzieciaki z chorobą nowotworową, przyczyniając się do zakupu nowego sprzętu medycznego – mówi Jolanta Czernicka–Siwecka, prezes Fundacji ISKIERKA – Serdecznie zapraszamy do przyłączenia się do Iskierkowej drużyny.

Pokonując kolejne kilometry można również wziąć udział w specjalnie utworzonym na ten cel „wyzwaniu” w aplikacji Endomondo pod adresem:

Więcej informacji o projekcie „Przepędź raka za piątaka” można znaleźć na fanpage’u akcji:

O akcji informować na bieżąco będzie ponadto blog Sport w Wielkim Mieście, a treningi dla mieszkańców Śląska poprowadzi co miesiąc grupa Night Runners Śląsk.

night runners  sport w wielkim miescie

Dodatkowych informacji dla prasy udziela:
Monika Wawszczyk, Imago Public Relations
tel. +48 32 608 29 85
mobile: +48 697 120 725
e-mail: m.wawszczyk@imagopr.pl

Podziękowanie za wsparcie organizacyjne dla:  imago

Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach, Dyrekcji Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, Chorzowskiego Centrum Pediatrii i Onkologii oraz Szpitala Klinicznego nr 1 w Zabrzu.