W dniach od 25 do 27 maja 2015 r. najmłodsi podopieczni Fundacja ISKIERKA mogli w ramach „AKCJI LATO” odetchnąć od trudów choroby nowotworowej w pięknych okolicach Beskidu Śląskiego w Ustroniu.

Ponad 40 podopiecznych Fundacji ISKIERKA (dzieci z chorobą nowotworową i ich rodzice z terenu Śląska) dzięki gościnności hotelu, mogło m.in. skorzystać z uroku Spa & Wellness, basenu i placów zabaw. Trzydniowy pobyt pełen atrakcji miał miejsce w SPA & Wellness Hotel Diament w Ustroniu (ul. Zdrojowa 3), który jest laureatem pierwszej nagrody kampanii Hotel Przyjazny Rodzinie w kategorii: „najlepszy hotel na wypoczynek i wakacje dla rodziny” oraz laureatem statuetki „Przyjaciel Fundacji ISKIERKA”, za wsparcie dotychczasowych działań.

Przedstawiamy relację z tych trzech dni pełnych atrakcji i przeganiania deszczowych chmur:

_MG_5737_1

„W drodze do Ustronia zatrzymaliśmy się w Dream Parku Ochaby. Czarne chmury dosłownie wisiały nad głowami! Udało się:) Po dwóch godzinach świetnej zabawy, kiedy byliśmy już bezpieczni na pokładzie autokaru, zaczął padać deszcz….

Jako że 26 maja spodziewaliśmy się wyjątkowego gościa, słodkiego czarodzieja, dzieciaki nie próżnowały. Przygotowywały się profesjonalnie do warsztatów, które miały się odbyć  następnego dnia. Pomagała im w tym Pani Monika pod której okiem podopieczni malowali fartuszki potrzebne na zajęcia kulinarne. Wtorek, jeszcze ostatnie przygotowania… wykonanie specjalnych czapek kucharskich i do dzieła!

Leczenie onkologiczne dzieci często wyklucza z ich diety zwyczajne słodycze, dlatego w tym roku przygotowaliśmy coś specjalnego: WARSZTATY KULINARNE, czyli wspólne przygotowanie przez podopiecznych ISKIERKI zdrowszych, ale równie słodkich babeczek z udziałem szefa kuchni i Gościa Specjalnego: Michała Doroszkiewicza – Mistrza Świata i Polski Młodych Cukierników!

Pan Michał Doroszkiewicz wspólnie ze wszystkimi uczestnikami wyjazdu zabrał się do tworzenia pysznych a przede wszystkim zdrowych muffinek. Dzieciaki krok po kroku śledziły proces powstawania babeczkowego ciasta. Żadnego składnika nie mogło zabraknąć czego skrzętnie pilnował nasz podopieczny Tomek Gradoń. Masło, miód, banany, jajka, mąka… nim się obejrzeliśmy babeczki już siedziały w rozgrzanym piekarniku !

foto: Marta Chrobak

Po fantastycznym obiedzie nadszedł czas na dekorowanie naszych wypieków. Nasz wyjątkowy gość przygotował ozdoby najwyższej jakości, co niejeden z uczestników może potwierdzić. Naszym zadaniem było już tylko puścić wodze wyobraźni i wyczarować bajeczne, słodkie cuda.  A za oknem ciągle lało…

Na wieczornych warsztatach postanowiliśmy więc zrobić dreamcatchery, czyli łapacze snów. Niektórzy poszli nawet dalej w swojej fantazji i upletli łapacze deszczu:) I wiecie co… one naprawdę zadziałały! Po śniadaniu 27 maja po deszczu zostały bowiem jedynie kałuże małe i duże! Ruszyliśmy więc na wycieczkę do Leśnego Parku Niespodzianek znajdującego się w pobliżu hotelu Diament w którym gościliśmy. Naprawdę fantastyczne uczucie przebywać tak blisko z naturą dzikich zwierząt.

To był ostatni dzień naszego wyjazdu lecz nie ostatnia atrakcja, gdyż w drodze powrotnej do Katowic zatrzymaliśmy się w Twinpigs. Każdy znalazł coś dla siebie, bo atrakcji nie brakowało! Można było posłuchać ciekawych opowieści o plemionach Indian albo przeżyć bliskie spotkanie z ogromnym, trójwymiarowym wężem. Inni z kolei woleli poszaleć na zwariowanych karuzelach.

Dla tych, którzy z nami nie pojechali, mamy wyjątkowe zdjęcia. Pamiętajcie, nic straconego, Akcja Lato dopiero wystartowała! Właśnie na Was czekają nowe miejsca do zdobycia i nowe przygody do przeżycia! Niestety wyprawa do Ustronia dobiegła końca. Wszystkim w imieniu zespołu Iskierkowego chciałam bardzo podziękować za wspólnie spędzony czas! – Gosia Sitarz”

  • Specjalne podziękowania kierujemy zatem do Michała Doroszkiewicza

– za wspólną słodką przygodę.

doroszkiewicz

Michał Doroszkiewicz – Wykładowca w Akademii Zeelandia. Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca II miejsca na Mistrzostwach Świata Rzeźb Lodowych w Poznaniu w 2008 r. oraz brązowego medalu jako reprezentant Polski na Coppa del Mondo della Gelateria w Rimini w 2014 r. Wielokrotny reprezentant kraju w Coupe du Monde de la Pâtisserie w Lyonie. Trener młodych cukierników i uczniów szkół cukierniczych na konkursy krajowe i międzynarodowe oraz juror w krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczych.

– za gościnność i słodkie przyjęcie.

logodiament ustron  Hotele-Diament-Comfort-logo

  • dla Miasteczka Westernowego w Żorach

 Print