Jeszcze emocje nie opadły, zmęczenie i radość ogromna. Dziękujemy że byliście z nami!!!

Na początek  linki do doniesień medialnych i galeria zdjęć z sobotniego koncertu.

foto: Marta Chrobak/Archiwum Fundacji ISKIERKA

Co to był za magiczny wieczór! Magiczny i bajkowy. Bo w zupełnej ciemności koncert rozpoczął przemarsz postaci z „Gwiezdnych Wojen” i efekty świetlne przy dostojnych dźwiękach R. STRAUSSA:  Wstęp  do poematu z ODYSEI KOSMICZNEJ. Bajkowy, bo  motywem przewodnim były najbardziej lubiane przez dzieci tematy muzyczne z bajek, czy dobranocek.

I tak, DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA  pod dyr. art. PIOTRA SUTTA CHÓR KONSTRUKTORÓW JUTRA (Grupa Kapitałowa KOPEX i MOSTOSTAL Zabrze) pod batutą chórmistrza Benedykta ODYA, fantastycznie  zagrali i wyśpiewali piosenki z serii o Baranku Shoun czy „Banana Song” Minionków. Grupę taneczną, w której oczywiście wystąpiły podopieczne ISKIERKI, przygotowała Katarzyna Rybok. Towarzyszyła w układach choreograficznych wielu występom tego wieczoru. Podczas koncertów ISKIERKI bawimy się bowiem różnymi formami muzycznej czy artystycznej ekspresji. Magia i możliwości Teatru Rozrywki w Chorzowie, znakomita i doświadczona ekipa techniczna  dają szanse na rozwinięcie skrzydeł wyobraźni. I w ten oto sposób, mistrz dubbingu i aktor Jarosław Boberek został Papą Smerfem a Prezes Grupy Kapitałowej KOPEX Krzysztof Jędrzejewski – Gargamelem w piosence, którą wielu z nas pamięta z dzieciństwa właśnie…

Jarosław Boberek zaśpiewał również piosenkę „Ja i Mój JJ” z uwielbianego przez dzieci serialu „Pingwiny z Madagaskaru”, w którym znany jest z dubbingu postaci Króla Juliana. Następnie na scenie zagościła Marta Kosakowska – Marika, znakomity pianista: Patryk Kraśniewski i perkusista: Rafał Dutkiewicz. Razem z Dziecięcą Orkiestrą Onkologiczną  i Chórem wykonali trzy utwory. Publiczność Teatr Rozrywki w Chorzowie słyszała zupełnie nowe wykonania utworów: „Moje serce”, A jeśli to ja” i „Siła ognia”. Nad widownią rozsypaliśmy setki czerwonych serc z prostymi pomysłami: Uśmiechnij się do sąsiada po prawej, pol lewej itd… Tak naprawdę nie wiele trzeba….

W przerwie prowadzący, znakomity Mirosław Neinert, którego klasa i poczucie humoru ujmują nas każdorazowo i Jolanta Czernicka-Siwecka, Prezes Fundacji ISKIERKA, przywitali gości i wręczyli Statuetki: „Przyjaciel Fundacji ISKIERKA” naszej tegorocznej dziewiątce wspaniałych:)

/foto: Tomek Sikora/Marta Chrobak/Archiwum Fundacji ISKIERKA
  • Monika i Lesław WALASZCZYK – firma EXACT SYSTEMS -za wsparcie finansowe, promocję akcji 1 % dla Iskierki ale przede wszystkim za osobiste zaangażowanie
  • Marka KOLASTYNA – Sarantis Polska S.A.  & Drogerie ROSSMANN -za ogólnopolską akcje charytatywną „Słońce dla ISKIERKI” zorganizowaną przez Markę Kolastyna i Drogerie Rossmann. Dzięki niej udało się pozyskać środki wakacje dla naszych podopiecznych zakup niezbędnego sprzętu medycznego oraz na wydanie poradnika z zakresu dietetyki dla dzieci chorych onkologicznie
  • Grzegorz Wolniak – akustyk naczelny koncertów Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej do zadań specjalnych oraz pogotowie techniczne iskierkowych projektów.
  • Izabela Zarańska Jest dobrym duchem fundacji, na której/którego pomoc zawsze można liczyć. Pozytywną energią i nastawieniem radziła sobie z chorobą syna i własną.
  • Katarzyna Stankow – po osobistych doświadczeniach dzieli się swoja kulinarną wiedzą i pasją, prowadząc bloga „Zdrowolandia” i prowadząc warsztaty na oddziałach „jedzOnko”. Dzięki niej dzieci polubiły szpinak:)
  • Dagmara Rzenno – wspiera fundacje wszędzie tam gdzie nadarza się okazja. Jak trzeba przebiegnie nawet maraton. Jest też najlepszym dealerem iskierkowy kalendarzy.
  • Ryszard Dziamski – pewnego dnia niczym Forest Gump po prostu zaczął biec i od tej pory biega, gdzie tylko to możliwe, bez względu na porę roku i pogodę biega dla Mirki i wspiera Fundację Iskierka.
  • Mariola i Jerzy Barteczko – To u nich od lat Iskierka i przyjaciele spotyka się aby dla państwa obecnych tutaj upiec i udekorować pierniki, by celebrować przyjaźń i po prostu pamiętać….

Na koncert  przyjechał Premier Jerzy Buzek, ale za to nie dojechał przyjaciel ISKIERKI – Szymon Majewski. Jolanta Czernicka-Siwicka zaprosiła zatem na scenę Premiera, który podzielił się z publicznością radością i poczuciem humoru oraz przekazaliśmy pozdrowienia od Szymona. (Dzięki Szymon – wiemy że tego wieczoru serduchem byleś z nami:) W krótkim materiale filmowym pokazaliśmy działania fundacji zrealizowane w 2015 roku, aby czym prędzej powrócić do cześć artystycznej.

Muzyka celtycka zagościła na scenie za sprawą naszych kolejnych gości  – fantastycznych muzyków z zespołu Carrantouhill. Wystąpili  wraz z – beat boxerem: Piotrem Hartmanem i pianistą: Jakubem Madzia. Znakomite połączenie i spotkanie muzycznych światów! Były tańce i energia północy:) Przypomnieć warto, że całość koncertu wspierali instrumentalnie: Michał Kuzimski (piano), Benedykt Odya (instr. elektroniczne), Karolina Sutt, (skrzypce) Bartłomiej Sutt (instr. perkusyjne).

Po zielonej Irlandii, scena zmieniła się w śnieżną krainę. Zabraliśmy naszych gości w iskrzący, zimowy świat. Piosenkę „Ulepimy dziś bałwana” zaśpiewały podopieczne Fundacji ISKIERKA: Wiktoria Markowicz, Karolina Balla i Weronika Balla. Na koniec MARIKA wystąpiła w jeszcze jednej, nietypowej roli. Zaśpiewała wraz z dziewczynami, orkiestrą, chórem i wszystkimi uczestnikami piosenkę finałową z bajki”Kraina Lodu” – Mam tę moc! Ależ to zabrzmiało!!! Słychać nas było na cztery świata strony, w domach, szpitalach i biurach, także za sprawą transmisji on-line – za którą bardzo dziękujemy ekipie Pana Sławka Faronia. Mamy nadzieję, że Wam również się podobało:)

Całkowity dochód z koncertu przeznaczony jest na rzecz dzieci z chorobą nowotworową.

Dziękujemy Wszystkim, którzy przyczynili się do kolejnego sukcesu tego wydarzenia!

iskierka_koncert_2014_logotypy

segro-logo1

O projekcie:

Koncert ISKIERKI to moc, zabawa, radość i spotkanie różnych światów. Na jednej scenie, ramię w ramię występują mali i duzi, amatorzy i profesjonaliści. Darczyńcy wspierają „śpiewająco” ucząc się śpiewu po godzinach pracy. Pokazują, że towarzyszą w chwilach radości, ale i stresu czy tremy przed pierwszym scenicznym występem. W takich magicznych okolicznościach okazuje się, że każdy ma jakiś talent i z powodzeniem śpiewa w chórze, towarzyszy instrumentalnie albo taniec staje się jego żywiołem. I już nie wiadomo kto kogo wspiera, inspiruje i zaraża energią. Tak rodzą się salwy śmiechu, łzy w oczach, przyjaźnie, nowe muzyczne odkrycia.

DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA tworzy się i koncertuje raz w roku. Wydała już trzy profesjonalne płyty (m.in. z Natalią Kukulską, Miką Urbaniak, Me Myself And I, Renatą Przemyk, Arturem Andrusem, Raz Dwa Trzy). Gościła też na kultowej liście przebojów radiowej „Trójki”.
więcej >>> o Dziecięcej Orkiestrze Onkologicznej

(Dziękujemy rodzinie naszej podopiecznej Mai Piątek –  za super zabawę przy sesji zdjęciowej do koncertowego plakatu, a Marcie Chrobak za zdjęcia:)

iskierka_koncert_2015_plakat_DRUK_www

Na koniec migawki zzza kulis….::) foto: Marta Chrobak