Ruszyła nasza Akcja Lato i pierwszy obóz w Ustroniu od 25 do 28.04.2016 r.
Przygotowaliśmy szereg atrakcji dla maluchów, chwile wytchnienia dla rodziców w górskim krajobrazie i zajęcia dopasowane do potrzeb naszych najmniejszych podopiecznych. Odwiedziny w Leśnym Parku Niespodzianek i malowniczym Cieszynie ucieszyły wszystkich. Ponad 40 podopiecznych Fundacji ISKIERKA (dzieci z chorobą nowotworową i ich rodzice z terenu Śląska) dzięki gościnności hotelu, mogło m.in. skorzystać z uroku Spa & Wellness, basenu i placów zabaw. Czterodniowy pobyt pełen atrakcji miał miejsce w SPA & Wellness Hotel Diament w Ustroniu , który jest laureatem pierwszej nagrody kampanii Hotel Przyjazny Rodzinie w kategorii: „najlepszy hotel na wypoczynek i wakacje dla rodziny” oraz laureatem statuetki „Przyjaciel Fundacji ISKIERKA”, za wsparcie dotychczasowych działań.
Jedną z atrakcji wyjazdu były także warsztaty kulinarne. Od pięciu lat Iskierkowa banda maluchów robi kulinarne zamieszanie w tym, jakże przyjaznym nam, miejscu. Z naszymi podopiecznymi gotowały już postaci z bajek i programów tv, czyli aktorzy wcielający się w role m.in. Domisi, Krasnala Piksela czy samego Króla Juliana. I tak razem z Jarosławem Boberkiem kulaliśmy np. kluski śląskie. W zeszłym roku zmierzyliśmy się pod okiem Mistrza Świata Młodych Cukierników Michała Doroszkiewicza z tematem zdrowych deserów, które okazały się priorytetem dla szych małych łasuchów. Tym razem zaprosiliśmy dzieciaki do przygody z pierogami...i to jakimi pierogami! Zobaczcie sami:
Pierożki z buraków z kozim serem, orzechem włoskim i dressingiem rabarbarowym
Pierożki szpinakowe z ricottą, szałwią oraz szalotką
Smażone pierożki z policzkiem wołowym, puree z selera zieloną cebulką i sos sojowy
Pierożki z ananasem / serek mascarpone / mango chilli
To oryginalne menu przygotował kolejny utalentowany gość: MARCIN CZUBAK. Jeden z finalistów telewizyjnego show Top Chef, który reprezentował Polskę podczas zawodów Escoffier organizowanych przez Cordon Blue w Londynie. Przez dwa lata był prywatnym kucharzem prezydenta Republiki Gabonu i jego rodziny. Po powrocie realizuje i prowadzi projekty kulinarne na rodzinnym Śląsku.
Po raz kolejny zdrowo więc nabałaganiliśmy w Spa&Wellness Hotel Diament w Ustroniu! Kulinarna zabawa była przednia a taaakie pierogi zaskoczyły niejednego malucha. Nowe spojrzenie na buraczki, ananasa a nawet szpinak:)
foto: Marta Chrobak
Iskierkowi Szefowie Kuchni:) Jeśli chodzi o pierogi: poziom Expert!
Dzięki wielkie dla naszego Top Chef'a , Marcina Czubaka, oraz dla załogi Restauracji Atmosfera w SPA & Wellness Hotel Diament Ustroń za nieocenione wsparcie i pyszną zabawę dla dzieciaków.