W dniach 7-9 czerwca podopieczni Fundacji ISKIERKA mieli okazję poznać od warsztatowej strony sztukę teatru lalek. Zajęcia prowadzone przez pracowników  Śląskiego Teatru Lalki i Aktora „Ateneum” w Katowicach odbywały się kolejno na wszystkich oddziałach onkologicznych, którymi opiekuje się ISKIERKA – w Katowicach, Zabrzu i Chorzowie.

ArchiwumFundacjiIskierka_2670

Dzieci wraz z opiekunami początkowo z ogromnym zaciekawieniem wysłuchali opowiadań doświadczonych w sztuce lalkarskiej pracownic Teatru Ateneum, które opisywały podstawowe zagadnienia z dziedziny teatru, ze szczególnym uwzględnieniem teatru lalek.

ArchiwumFundacjiIskierka_2756

Pokazywały przy tym podopiecznym rekwizyty i barwne lalki teatralne, niemal przenosząc na szpitalne oddziały rzeczywistą atmosferę teatru. Następnie dzieci miały okazję same spróbować się w tej dziedzinie, operując sznurkami i wprawiając w ruch kukły rodem z teatru Arlekina.

Warsztaty zorganizowane we współpracy z Teatrem Ateneum były nie tylko świetną zabawą dla dzieci, ale także okazją do rozwijania ich indywidualnych zdolności oraz poszerzenia zainteresowań.

Bardzo dziękujemy!

logoAteneum    20150217_KulturaDostepna-720x380    logo Ministerstwa Kultury        logo