13 lutego Oddział Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 1 im. Prof. S. Szyszko w Zabrzu odwiedził aktor teatralny i filmowy Michał Czernecki. Znany i lubiany głównie przez starszą publiczność z ról m.in. w „Wojnie polsko-ruskiej”, „Planecie singli”, „Przyjaciółkach”, „Na dobre i na złe” opowiadał nie tylko o swojej pracy. Dzieciaki dowiedziały się czym różni się gra aktorska na deskach teatru i przed kamerami filmowymi. W pierwszym przypadku nie trudno zapomnieć tekstu, w drugim sceny powtarzane są do perfekcji. Dzieci zadawały mnóstwo pytań. Jagódka, która mówiła o marzeniu bycia w przyszłości aktorką stwierdziła, że chyba się jednak rozmyśli, bo ciężka ta praca :) Namówiliśmy jednak tą oddaną fankę do wypróbowania swoich sił przed kamerą odgrywając scenkę (klientka, której zepsuła się figurka Shreka), w której towarzyszył jej Olaf (sprzedawca Shreków). Trzeba przyznać, że wyszło zabawnie :)

Potem dzieci wraz z Michałem rysowały swoje wymarzone miejsca, do których chciałyby się udać i na kilku kartach pojawił się po prostu dom. Było czytanie „Pana Kuleczki”, a na zakończenie spotkania rozdawanie zdjęć aktora z autografami. Michał odwiedził na salach podopiecznych, którzy nie mogli uczestniczyć w spotkaniu na świetlicy i w asyście Jagódki i Paulinki został odprowadzony do windy. Dziękujemy za przesympatyczne spotkanie. Oby takich więcej :)